La ‘llei mordassa’ passa avui l’últim tràmit al congrés espanyol

  • Previsiblement, el PP farà servir la majoria absoluta per aprovar-la amb tota l'oposició en contra

VilaWeb
Redacció
26.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El polèmic projecte de llei de seguretat ciutadana arriba avui al congrés espanyol, on previsiblement el PP farà servir la seva majoria absoluta per aprovar-la definitivament. Tota la resta de partits s’han oposat des del principi a aquesta normativa, coneguda popularment amb el nom de ‘llei mordassa’, i també ha estat criticada al carrer amb nombroses protestes. La llei, per exemple, tipifica com a infraccions les manifestacions no comunicades que es facin davant institucions com ara el congrés espanyol, el senat o els parlaments, i estableix un mecanisme per a fer legals les anomenades ‘devolucions en calent’ a la frontera de Ceuta i Melilla. També impedeix a cossos policíacs com els mossos d’esquadra d’accedir a les bases de dades internacionals, reservades només a la policia espanyola.

Heus ací alguns dels casos que han suscitat més polèmica:

Multes de 100 euros a 600. Enregistrar la policia; faltar al respecte dels agents; fer reunions en llocs públics sense haver-ho comunicat; ocupar qualsevol immoble aliè i contra la voluntat del propietari, com seria el cas d’ocupar entitats bancàries; no portar el carnet d’identitat al damunt i no haver-ne denunciat la pèrdua o robatori, si és el cas; perdre el carnet tres vegades o més durant un any; escalar edificis sense autorització; participar en una entrompada, és a dir, consumir begudes alcohòliques en llocs públics; i la venda ambulant.

Multes de 600 euros a 30.000. Manifestar-se davant el senat espanyol o el congrés ‘pertorbant greument la seguretat ciutadana’; desobeir o resistir-se a l’autoritat; negar-se a dissoldre una reunió o manifestació; entrar en infrastructures o instal·lacions de serveis ‘bàsics per a la comunitat’, incloent-hi el fet de sobrevolar-les; provar d’impedir a una autoritat o treballador públic l’exercici de les seves funcions i ‘el compliment o l’execució d’acords o resolucions administratives o judicials’ (seria el cas de les accions de la PAH per a impedir desnonaments); consumir drogues en llocs públics; i l’ús no autoritzat d’imatges dels agents de les forces de seguretat de l’estat.

Multes de 30.000 euros a 600.000. Reunir-se o manifestar-se sense comunicació prèvia en instal·lacions considerades ‘bàsiques per a la comunitat’, entrar-hi, sobrevolar-les… (en seran responsables els organitzadors o promotors de les accions); utilitzar, distribuir o emmagatzemar armes, explosius o articles pirotècnics incomplint la normativa; fer espectacles públics o activitats recreatives eludint una prohibició o suspensió; projectar llums làser sobre pilots o conductors de mitjans de transport.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any