El Barcelona, ‘más que un club’

  • Avui fa noranta anys un dels equips més populars de l'Equador, el Barcelona Sporting Club, fundat per emigrants catalans el 1925 a Guayaquil amb el Barça de referent

VilaWeb
VilaWeb
Martí Crespo
01.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Del Barça, se’n diu que és més que un club. I és cert, literalment: de Barcelona, n’hi ha realment dos clubs. A quasi deu mil quilòmetres de la capital catalana, a la ciutat de Guayaquil (Equador), es va fundar avui fa noranta anys el Barcelona Sporting Club amb el mateix escut que l’equip impulsat per Joan Gamper tres dècades abans. No eren suïssos, els fundadors del Barça equatorià, sinó un grup de joves del barri de l’Astillero i d’emigrants catalans establerts a Guayaquil.

L’1 de maig de 1925 és la data exacta de fundació d’un dels clubs més populars i històrics del país, a la casa del català Eutimi Pérez. L’equatorià Carlos García Ríos en fou el primer president i Onofre Castells, el primer president honorari, en agraïment al suport de la comunitat catalana de Guayaquil en el naixement d’aquest equip que també va homenatjar Catalunya amb el nom, Barcelona Sporting Club, i amb l’escut, pràcticament idèntic al de la ciutat de Barcelona al principi i al del Barça, posteriorment.

Quant als colors, inicialment el Barcelona de Guayaquil duia un uniforme negre amb vores blanques, però dos anys després va canviar els seus colors pel groc i vermell amb franges verticals. Algunes vegades també ha dut els colors blau-grana i actualment porta samarreta groga amb vores vermelles.

En noranta anys, el club ha tingut dos presidents honoraris més, a banda Onofre Castells (1925-1932): Victoriano Arteaga (1952-1987) i Jaime Nebot Saadi (del 2000 fins ara), d’origen catalano-libanès i actual batlle de Guayaquil.

Nebot no és l’únic personatge de rellevància pública vinculat directament a la directiva del club més important de l’Equador: Abdalá Bucaram Ortiz, al capdavant del club el 1997, fou també batlle de Guayaquil (1984-1985) i fins i tot president del país (1996-1997).

Relacions amb el FC Barcelona

Amb el nom del president més temps al càrrec, del 1982 al 2006, es va batejar l’actual estadi del Barcelona, el Monumental Isidro Romero Carbo. Actualment és el camp més gran de l’Equador, amb capacitat per a quasi seixanta mil espectadors, i és situat a l’avinguda Barcelona Sporting Club.

En els actes d’inauguració oficial, el 26 de maig de 1988 s’hi va convidar el FC Barcelona, aleshores entenat per Johan Cruijff, per a jugar-hi un torneig amistós. D’aquell partit de germanor, amb victòria del Barça local per 2-1, es va passar el 2013 a la tensió quan l’aleshores president del FC Barcelona, Sandro Rosell, va demanar d’inscriure la marca i el logotip del club blau-grana a l’Institut de la Propietat Intel·lectual de l’Equador. El batlle de Guayaquil i president vitalici del club, Jaime Nebot, va considerar ‘ridícul’ que després de vuitanta-vuit anys d’existència el Barça fes passos per a denunciar l’Sporting Club pel nom i l’escut. La premsa equatoriana especula que les dues entitats han arribat secretament a un acord amistós.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any