Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  05.03.2015  19:16

Quants diners tindria la Generalitat si ja disposés del pressupost d'un estat independent?

El superàvit doblaria en un sol any totes les retallades dels cinc darrers · Ho explica Vicent Partal a 'La pissarreta'

Men?ame
 

Aquesta setmana finalment CiU i ERC han arribat a un acord per a aprovar el pressupost de la Generalitat de Catalunya. Com passa des de fa anys és un pressupost amb un marge de maniobra molt escàs, car gairebé tots els diners són adjudicats abans de posar-se a negociar res. Els pressuposts autonòmics són així i la situació ha anat empitjorant cada any. Ara, què passaria si Catalunya ja fos una república independent? 

En un dels informes del Consell Assessor de la Transició Nacional es va publicar un càlcul basat en l'anàlisi exhaustiva del pressupost de la Generalitat corresponent al 2011. Es tractava de calcular quants diners s'hauria de gastar el nou estat partint de la despesa actual de l'estat espanyol. És a dir, incorporant al pressupost de la Generalitat les partides d'estat de l'estat espanyol, sense discutir-les: exèrcit, diplomàcia, consells reguladors... I també de calcular quants diners ingressaria el nou estat, comptant que gestionaria tots els imposts, la seguretat social, etcètera.

El resultat, que Vicent Partal explica en el seu espai 'La pissarreta' del Punt Avui TV, és espectacular. El nou estat gestionaria un superàvit d'11.600 milions d'euros, el 5,9% del PIB. Per a entendre el valor de la dada només cal aclarir que, en un sol any, aquest superàvit equivaldria al doble de les retallades que la Generalitat ha fet aquests darrers cinc anys.

Ací teniu el vídeo: