Els catalans, convocats a votar el 9 de novembre

  • El president signa el decret amb què convoca formalment la consulta sobre la independència

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.09.2014 - 10:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Avui s’obre un camí que representarà un abans i un després en la llarga història de Catalunya. I confio que serà a fi de bé’, ha dit Artur Mas en el discurs pronunciat després d’haver signat el decret de convocatòria (pdf) de la consulta del 9 de novembre. El president de la Generalitat ha signat el decret al saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat, una volta el secretari del govern, Jordi Baiget, ha hagut llegit els punts principals del decret. Abans al Diari Oficial de la Generalitat havia sortit publicada la llei de consultes (pdf), aprovada pel parlament el 19 de setembre, que servirà de marc legal per a la votació del 9 de novembre.

Vídeo del moment de la signatura del decret:


Vídeo del discurs del president Mas:

Immediatament després de la signatura, Mas s’ha adreçat als ciutadans en una declaració institucional des de la galeria gòtica. Ha destacat les àmplies majories, tant social com política, que han fet possible de bastir el marc legal per a la convocatòria de la consulta. Ha remarcat el caràcter constitucional de la llei de consultes i ha demanat que sigui respectada.

També ha volgut adreçar un missatge en espanyol als ciutadans de l’estat espanyol i un en anglès als mandataris internacionals, amb què ha defensar el dret que tenen els catalans a decidir el seu futur.

‘Tinc l’honor de ser el 129è president de la Generalitat. Al llarg de set segles només les imposicions externes han provocat la suspensió de l’autogovern. Les nostres arrels són profundes, com ho és la solidesa del nostre govern, i encara més la voluntat de construir un país millor per al futur. Volem votar, volem decidir i tenim el marc legal per fer-ho’, ha dit Mas en el seu discurs.

I ha recordat ‘tantes generacions de catalans que han lluitat per fer de Catalunya una terra de democràcia, benestar i solidaritat, tots els que no ho viureu. Aquest decret és un homenatge per a vosaltres. I a tots els catalans d’avui aquest decret és el repte que posem a les vostres mans per decidir el vostre futur’.

Absència d’ICV-EUiA

Entre els grups que donen suport a la consulta, l’única absència ha estat la d’ICV-EUiA, que s’ha estimat més de no assistir a la convocatòria de la consulta perquè considera que es tracta d’un acte administratiu del govern. No hi eren, doncs, ni el president del grup, Joan Herrera, ni el secretari cinquè de la mesa del parlament, David Companyon. ICV-EUiA recorda que ja han format part de les fotografies que han il·lustrat les accions parlamentàries i els acords en favor del 9-N, però s’han estimat més de no assistir a un acte protocol·lari de l’executiu.

La coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, té previst de valorar davant els mitjans de comunicació la signatura del decret de convocatòria des de la seu del partit. De la mateixa manera que ho faran el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, i el president de Ciutadans, Albert Rivera.

Per una altra banda, la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, i la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, valoraran l’acte de signatura des de la plaça de Sant Jaume. Durant aquest acte s’activarà un comptador que s’ha instal·lat a la plaça des d’on es podrà seguir el compte enrere fins el 9-N.

Quan el decret de convocatòria de la consulta es publiqui al DOGC, començarà la campanya de la consulta i la institucional.

Mas, a TV3 i la Sexta

Havent convocat la consulta, Mas s’explicarà en una entrevista a TV3 amb Mònica Terribas, avui al vespre. I La Sexta també ha anunciat que la periodista Ana Pastor l’entrevistarà demà al vespre.

I què passa després de la signatura?

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha convocat dilluns la reunió del consell de ministres en què s’aprovaran els recursos d’inconstitucionalitat contra la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N. Tanmateix, l’executiu espanyol ja haurà activat la maquinària contra el 9-N des del moment de la signatura del decret de Mas. Després d’aquest acte, es desencadenarà un reguitzell d’actuacions polítiques i jurídiques que Pere Cardús descriu en aquest article.

 

Més informació:

Què hi guanya Mas convocant la consulta del 9-N dissabte?

Què passa una vegada convocada la consulta del 9-N?


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any