Jordi Pujol admet haver tingut diners de manera irregular i demana perdó

  • L'ex-president es posa a disposició de les autoritats tributàries i judicials

VilaWeb
ACN
25.07.2014 - 19:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president Jordi Pujol ha admès que disposava de comptes sense regularitzar a l’estranger que formaven part d’una herència familiar. A través d’un comunicat (pdf) enviat pel seu advocat, Pujol explica que l’any 1980 va rebre una herència del seu pare destinada també a Marta Ferrusola i als seus set fills. Un persona de confiança va gestionar els diners fins que tots els seus fills van ser majors d’edat però diu que no ‘va trobar mai el moment adient’ per a regularitzar aquesta herència. En el comunicat, demana perdó i es posa a disposició de les autoritats tributàries i judicials.

El pare de Jordi Pujol, Florenci Pujol, hauria obtingut aquests diners ubicats a l’estranger gràcies als seus negocis en la compra-venda de divises, com van publicar alguns mitjans. Havia disposat que aquests fons fossin per a Marta Ferrusola i els set fills del matrimoni, ja que considerava ‘errònia i d’incert futur’ la decisió de Jordi Pujol de dedicar-se a la política i no continuar en el món de l’activitat econòmica. A més, tenia por del que pogués passar a un polític compromès com Jordi Pujol. Però la mort sobtada de Florenci Pujol el setembre del 1980, pocs mesos després que el seu fill fos investit president, va deixar els diners sense regularitzar.

En aquell moment, quasi tots els fills del matrimoni Pujol-Ferrusola eren menors d’edat i això convertia l’ex-president en responsable legal de qualsevol decisió, tot i que la seva ‘consciència i càrrec’ l’empenyien a ‘rebutjar’ aquesta herència fora del testament legal. Pujol explica que va encarregar la ‘gestió i regularització’ a una persona de màxima confiança i no en va ‘voler saber mai el més mínim detall’. Quan tots els fills van arribar a la majoria d’edat, aquesta persona va cedir la gestió a un dels fills. ‘És en aquest moment que el meu error original va contaminar directament els meus set fills i la meva esposa’, diu.

Però, segons ell, ‘lamentablement no es va trobar mai el moment adient per a regularitzar aquesta herència’ en cap de les tres amnisties fiscals de les tres últimes dècades. Finalment, no ha estat fins els ‘darrers dies’ que els membres de la seva família ‘han regularitzat aquesta herència, amb les conseqüències del nou marc legal aprovat per incentivar la darrera regularització excepcional del novembre de 2012 i per penalitzar extremadament les regularitzacions posteriors’.

En el comunicat, Pujol reconeix els fets amb ‘molt de dolor’ pel que significa per a la seva família, per ell mateix, i per a les persones que s’hagin pogut sentir defraudades per la confiança que li van dipositar. ‘Demano perdó’, insisteix. ‘I també els demano que sàpiguen destriar les falles d’una persona –per molt significativa que hagi estat– i que aquesta declaració sigui reparadora en el que sigui possible del mal i d’expiació per a mi mateix’, conclou.

L’ex-president es declara ‘únic responsable’ dels fets i de totes les seves conseqüències i mostra el seu ‘compromís absolut’ de comparèixer davant les autoritats tributàries i, si s’escau, davant d’instàncies judicials, ‘per acabar amb les insinuacions i comentaris’.

Editorial de Vicent Partal: Jordi Pujol: un país que fa mal

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any