Un grup d’intel·lectuals espanyolistes presenta un manifest contra la consulta

  • Reben una allau d'adhesions falses

VilaWeb
Redacció
16.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un grup de cinquanta intel·lectuals i polítics espanyolistes va presentar ahir a Madrid el manifest ‘Libres e iguales‘ (‘Lliures i iguals’) contra la consulta sobre la independència de Catalunya. Hi demanen al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que no negociï res amb el president de la Generalitat, Artur Mas. El manifest, que surt ara que Rajoy i Mas han acordat de reunir-se, demana d’evitar ‘la derrota de la democràcia espanyola’. El subscriuen, entre més, els escriptors Mario Vargas Llosa, Jorge Martínez Reverte, Jon Juaristi, Andrés Trapiello, Xavier Pericay, Fernando Sánchez Dragó i Féliz de Azúa. Tanmateix, s’ha obert a tothom qui s’hi volgués adherir i hi ha hagut una allau de signatures falses.

Entre els més de mil dos-cents signats, hi ha noms com els de Luis Bárcenas, Cristiano Ronaldo, Pablo Iglesias, Pere Navarro, el Timbaler del Bruc, Jordi Pujol i Iñaki Urdangarin. També hi ha personatges de ficció com Mary Poppins i el Capità Enciam.

Els impulsors deien ahir que miraven d’aturar-ho, mitjançant filtres, i reconeixien que es trobaven desbordats per aquestes accions.

Els cinquanta signants

Entre els cinquanta primers adherits, també hi ha la presidenta de l’Associació de Víctimes del Terrorisme, Ángeles Pedraza; Federico Jiménez Losantos; els periodistes Arcadi Espada, Hermann Tertsch, Carlos Herrera i David Gistau; la filòloga María San Gil; l’empresari Carlos Falcó; l’economista Joaquín Leguina; el director de teatre Albert Boadella; l’ex-president socialista de la comunitat de Madrid Joaquín Leguina; l’ex-secretari general dels socialistes bascs Nicolás Redondo Terreros; el filòsof Fernando Savater; el director de cinema José Luis Garci; i l’ex-secretari general de CCOO José María Fidalgo.

Els signants consideren que el procés sobiranista català no ha tingut la resposta que es mereix. I afegeixen: ‘Espanya és avui una nació adormida, en les elits de la qual prevalen el tacticisme i la resignació. […] Proliferen les maniobres opaques per a oferir nous privilegis al nacionalisme en detriment de la sobirania dels espanyols.’

Demanen a l’estat que ‘apliqui tota la llei i avisi amb claredat de les conseqüències de violar-la. […] Cap infracció legal no pot quedar impune i cap sentència no pot ser desacatada.’

Finalment, demanen un pacte públic d’unitat d’acció contra el procés que sigui subscrit per PP, PSOE i UPyD.

Informació relacionada:

Allau d’adhesions falses al manifest espanyolista

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any