Avui fa 307 anys Xàtiva, va ser cremada per Felip V

  • Més de 50 poblacions, algunes del Lluçanès, van ser cremades en la Guerra de Successió arreu del país

VilaWeb
Redacció
19.06.2014 - 10:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tal dia com avui, la història ha fet coincidir dos esdeveniments ben significatius i enllaçats. La ciutat de Xàtiva, a la comarca de la Costera, va ser cremada, fa 307 anys, per les tropes del que seria primer Borbó de la dinastia espanyola, Felip V.

La ciutat manté un retrat d’aquell rei penjat de cap per avall, a l’Ajuntament, com a recordança i queixa pel fet. Els Decretes de Nova Planta, promulgats en acabar la Guerra de Successió, i que van servir, entre altres coses, per abolir la Sotsvegueria del Lluçanès, encara continuen sense haver estat anul·lats. Avui, 307 anys després, un nou Borbó, Felip VI, serà proclamat rei d’Espanya.
Al Lluçanès, la Guerra de Successió va tenir molts episodis, de dolor, amb la crema de Sant Feliu Sasserra, Oristà i Prats de Lluçanès, però tambée de lluita i resistència, amb un paper destacat dels perafitencs Puig. Aquest any se celebren molts actes organitzats a nivell local o comarcal.
Avui s’ha fet una crida arreu dels Països Catalans a mostrar el rebuig a la dinastia dels Borbons i a la solidaritat amb les viles cremades, amb Xàtiva com a símbol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any