Les alegries que ha donat ‘Ànima’, de Wajdi Mouawad

  • Aniol Rafel, editor de Periscopi i responsable de la publicació d'aquest premi Llibreter 2014, parla de la novel·la

VilaWeb
Montserrat Serra
18.06.2014 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’atzar ha fet que el premi Llibreter concedit al libanès Wajdi Mouawad per ‘Ànima’ (Periscopi) coincideixi amb l’estrena de la seva obra teatral ‘Cels’ a la Biblioteca de Catalunya, dirigida per Oriol Broggi, amb la companyia la Perla 29. Broggi ja va aconseguir un gran èxit al Teatre Romea amb una altra obra de Mouawad, ‘Incendis’. I no fa gaire que l’escriptor, que també és actor, va protagonitzar al Teatre lliure el monòleg ‘Sols’, també considerada una experiència irrepetible.

Però aquest vespre és el vessant de novel·lista que els llibreters catalans li han volgut premiar. ‘Ànima’ s’ha venut bé en català, tant o més que en espanyol: ja se n’han fet quatre edicions, amb 5.500 exemplars distribuïts, dels quals se n’han venuts més de 3.000. Tot amb tot, el jurat del premi Llibreter ha volgut destacar-lo per mirar que tingui una difusió encara més important.

Aniol Rafel, editor de Periscopi, ha parlat de ‘Ànima’ amb VilaWeb:

‘Ànima’ es va publicar després de l’èxit de l’obra ‘Incendis’ al Romea?
—Sí. De fet, en aquell moment ja hi treballàvem. 

Com vau conèixer aquest autor libanès?
—Vaig tenir notícia de Wajdi Mouawad per dos estudiants de traducció i interpretació que es van posar en contacte amb mi i me’n van parlar. M’hi vaig interessar i vaig descobrir que ‘Ànima’ s’acabava d’editar al Quebec en francès. El vaig llegir i me’n vaig enamorar, em vaig tornar boig, i de seguida vaig fer gestions per comprar els drets. I vaig encarregar la traducció a l’Anna Casassas, que va fer un treball excel·lent.

Teniu previst de publicar més títols d’aquest autor?
—Aquest escriptor té una novel·la anterior, però els drets de publicació en català ja s’han comprat. Per una altra banda, vaig sospesar de publicar els textos teatrals, però al final vaig decidir de no publicar-los. 

Per què?
—Sóc un editor petit, publico entre sis llibres i set l’any, i si m’allunyo de la novel·la contemporània, corro el perill que Periscopi perdi la identitat. 

‘Ànima’ no ha parat de donar-vos gratificacions…
—Certament, és el llibre de més èxit que he publicat fins ara i continua creixent, com el premi Llibreter certifica. Aquest premi és important, perquè pot ajudar ‘Ànima’ a arribar més enllà del sector literari. En aquest sentit, s’ha venut bé, però no parlem pas de cap ‘bestseller’. Per això és important el premi, per arribar a un cercle de lectors molt més ampli.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any