Els catalanistes del PSC sospesen l’opció d’escindir-se

  • Els diversos moviments cerquen la unitat d'acció · Faran una assemblea divendres a Barcelona

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
18.03.2014 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els catalanistes del PSC cerquen la unitat d’acció, volen agrupar la diàspora dels anomenats crítics amb la direcció de Pere Navarro. Per això Agrupament Socialista, Avancem, Socialisme, Catalunya i Llibertat i càrrecs locals descontents amb la línia de la direcció actual s’aplegaran divendres al vespre en una assemblea a les Cotxeres de Sants de Barcelona. El propòsit és de trobar una manera d’anar tots alhora, i de concretar un projecte polític socialista fidel al catalanisme fundacional del PSC. Això podria derivar cap a una ofensiva interna per a ‘refundar el PSC’ o bé cap a la constitució d’una escissió, d’un projecte polític al marge del partit.

Tots plegats no compten pas que la direcció de Pere Navarro tingui intenció de canviar el rumb: ni respecte del procés sobiranista i la defensa sense matisos del dret de decidir, ni tampoc respecte de la manera d’encaixar la crítica interna.

‘Hi ha gent que diu que hem de reformar el PSC i tornar a fer un esforç en aquesta línia. N’hi ha que diuen que ja ho han provat prou vegades i no ha funcionat i que cal fer un grup polític nou’, explica a VilaWeb el representant d’un d’aquests moviments. ‘Sigui com sigui, ho farem amb unanimitat i basant-nos en un principi, que és que si fem res de nou no sigui com els partits escolàstics del segle XX; ha de ser una cosa diferent, molt flexible, d’interrelació entre coses que ja existeixen, més que no d’uniformització. I hi ha un ventall d’opcions i de propostes.’

Qui defensa una escissió del PSC, qui encara aspira a canviar-lo des de dins: divendres els representants de tots aquests moviments provaran d’establir un full de ruta comú. N’hi ha que tenen més pressa, i voldrien que divendres ja es definís el sistema d’acció comuna. Però també n’hi ha que no volen córrer tant, i treballar durant un parell de mesos, fins després de les eleccions europees, a tot estirar, per a presentar en un acte públic ‘la manera més eficaç’ de resoldre-ho.

Vinculats a tots aquests moviments hi ha ex-consellers com ara Antoni Castells, Joaquim Nadal i Montserrat Tura, diputats com Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura (els tres diputats crítics arraconats al parlament per Pere Navarro), l’ex-diputat i batlle de Lleida, Àngel Ros, i el candidat a les primàries del PSC a Barcelona Jordi Martí.

També hi haurà Marc Mur, el batlle de Flix, fins fa poc membre de l’executiva nacional del PSC i que aquesta setmana formalitzarà la seva sortida del partit, juntament amb tots els militants que formen part de l’agrupació socialista d’aquest municipi de la Ribera d’Ebre.

 

Notícia relacionada:

Tots els regidors i militants del PSC de Flix deixen el partit

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any