Fabra tanca Canal 9

  • Compleix així l'amenaça que havia fet el govern en cas d'anul·lació de l'ERO · El TSJ obliga la readmissió dels treballadors

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.11.2013 - 18:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern valencià ha anunciat el tancament definitiu d’RTVV. En un comunicat fet públic aquesta tarda, el govern diu que, descartat el camí que havia emprès amb l’ERO, només li queda una via, que és la supressió del servei públic de RTVV. Segons el Consell, la readmissió dels mil treballadors acomiadats amb l’ERO fa inviable la continuïtat de l’ens. En el comunicat, diu que ‘només el cost de les despeses de personal d’una plantilla de 1.700 treballadors implicaria aproximadament 72 milions d’euros, una quantitat a la qual caldria sumar la despesa de funcionament i manteniment de RTVV, un cost que la Generalitat no pot assumir en aquests moments.’

D’aquesta manera, el govern compleix l’amenaça que el vice-president José Císcar havia llençat, assegurant que si s’anul·lava l’ERO caldria tancar la ràdio i la televisió públiques. El nucli dur del govern, amb el president Alberto Fabra al capdavant, s’ha reunit d’urgència a Presidència poc després que el jutge de la sala social del Tribunal Superior de Justícia hagués anul·lat l’ERO, que va deixar al carrer més d’un miler de treballadors. De moment, els treballadors afectats per l’ERO s’han autoconvocat davant de la seu de Presidència per a fer una concentració de protesta.

L’únic precedent d’un tancament d’aquestes característiques d’una televisió pública s’ha vist enguany a Grècia, no sense una gran polèmica. Pocs mesos després, el govern grec ha hagut de fer marca enrere a mitges i obrir una nova televisió pública, encara que més reduïda.

La sentència del TSJ

La sentència del TSJ coneguda aquest matí estableix el ‘dret de reincorporació dels treballadors afectats en els llocs de feina corresponents’. I argüeix que s’ha vulnerat la normativa dels ERO i drets fonamentals i llibertats públiques dels treballadors, atès que una vegada confeccionada la llista dels afectats se’n van alterar els criteris, car se n’introduïren uns de diferents dels aprovats en la decisió final de l’expedient. El magistrat diu que quan es van alterar els criteris ja hi havia hagut acomiadaments, i que això va causar una situació de desigualtat entre els acomiadats i els qui encara estaven en procés. 

La sentència també remarca que es va acabar aplicant la proposta inicial del consell d’administració, sense acceptar cap de les presentades pels sindicats, que eren menys traumàtiques. I afegeix que RTVV, tot i el seu caràcter públic i ajustat a pressupost, tenia l’obligació de negociar ‘de bona fe’.


La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any