Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  09.03.2013  21:34

Milers de llaços a tot el país pel català

Concentracions a tot el país per la llengua, de Perpinyà a Elx

Men?ame
 

Més cinc-centes entitats de tot el país han aplegat avui milers de manifestants a ciutats de tot el territori en favor de la llengua. Les primeres mobilitzacions dels enllaçats pel català s'han fet a Mallorca, a Eivissa, a València i a Alacant, entre d'altres. I a la tarda s'hi han afegit una desena de ciutats més, de Perpinyà a fins a Elx, passant també per l'Alguer i la Franja.  Els manifestants han exhibit el llaç quadribarrat a les solapes, banderes i pancartes i han cridat consignes a favor de la llengua i de l'escola en català. Aquesta ha estat una acció unitària a tots els Països Catalans en contra de les agressions al català i a favor de l'escola en català, arran de les darreres agressions a la llengua.

La revolta dels enllaçats

L'anomenada Revolta dels Enllaçats es va començar a gestar ara fa un any a les Illes de manera espontània i com a resposta als constants atacs contra la llengua del govern de José Ramón Bauzá. Ha esta un dels moviments populars més destacats dels últims temps, que ara s'ha estès a la resta del país. Fa uns dies, responent a la crida d'Escola Valenciana, centenars d'estudiants, mestres, pares i mares participaven en les abraçades simbòliques pel català. Les mobilitzacions, organitzades per entitats i sindicats del país i amb les quals es vol posar el crit d'alerta a les agressions contra la llengua, intensificades ara amb l'avantoprojecte de la LOMCE, la coneguda llei Wert.

Els organitzadors consideren que hi ha una voluntat clara de convertir el català en llengua de segona i fer de l'espanyol la llengua de referència i prestigi. Per això recorden la importància d'aquesta mobilització d'avui, la primera que es fa de manera conjunta arreu dels Països Catalans. També exigeixen el ple coneixement del català per a tota la ciutadania, i defensen 'que la construcció d'una comunitat lliure i cohesionada només és possible sobre la base de garantir el coneixement per a tothom, sigui quin sigui el seu origen social o cultural'.

No són mobilitzacions d'un sol dia, sinó que la intenció dels organitzadors és que les d'avui siguin el principi de tota una sèrie d'accions en defensa de la llengua. 'Si no deixem clar que no obeirem, l'agressió augmentarà', advertia Blanca Serra (en representació de la FOLC) durant la presentació dels actes.