La Marxa de la Llibertat torna a caminar trenta-sis anys després

  • Arcadi Oliveres i Àngel Colom acaben el recorregut estroncat per la policia el 1976, acompanyats de tothom qui s'hi vulgui unir

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari d’immigració de CDC, Àngel Colom, i el president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, han participat avui a la tarda en l’acte d’homenatge a la Marxa de la Llibertat del 1976 a Montblanc i Poblet, organitzada per la territorial de l’ANC a la Conca de Barberà. Amb el lema ‘Poble català, posa’t a caminar’, centenars de persones van recórrer fa trenta-sis anys milers de quilòmetres per reivindicar els drets nacionals dels Països Catalans. A Montblanc, amb tot, la marxa va ser interrompuda amb fortes càrregues policíaques i només uns pocs van aconseguir arribar fins al final, el monestir de Poblet. Avui un bon grup de persones ha acabat el trajecte que llavors no es va permetre d’acabar.

Conca de Barberà per la Independència proposava aquesta vegada el lema ‘Acabem la Marxa de la Llibertat, comencem la de la independència‘. Enric Mercadé, coordinador de Conca per la Independència, deia: ‘Volem fer un homenatge a aquells lluitadors per les llibertats nacionals, tot acabant aquella Marxa del 1976. Alhora, considerem imprescindible participar en aquesta, que ara és la de la independència.’

Una vegada al monestir, hi han fet parlaments la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, a més d’Àngel Colom i Arcadi Oliveres, participants en la marxa del 1976.

‘La Marxa era una eina popular per fer el pas de la dictadura a la democràcia. Som en una altra època de transició, des de l’autonomia a l’assoliment d’un estat propi. Com a antic marxaire, és un honor poder acabar-la simbòlicament i reivindicar, com el 1976, la llibertat del país’, va dir Colom durant la presentació de l’acte.

També ha repetit trenta-sis anys després la marxa l’economista i president de Justícia i Pau Arcadi Oliveres. ‘La gent va perdre la por, però avui l’hem recuperada. Ens cal perdre‐la de nou, i unitat de criteri. Aquesta marxa n’és una bona oportunitat’, va dir en la mateixa presentació.

Oliveres parla de totes dues marxes en aquesta opinió contundent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any