Conca de Barberà retrà homenatge a la Marxa per la Llibertat de 1976

  • Arcadi Oliveres i Àngel Colom protagonitzen la roda de premsa de presentació de l'acte

VilaWeb
VilaWeb
ANC
30.08.2012 - 15:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Conca de Barberà per la Independència organitza, pel proper 1 de setembre, un acte que vol recordar el què va significar la Marxa de la Llibertat del 1976 i alhora, fer créixer la consciència social per assolir un Estat propi.

Amb el lema, “Poble català, posa’t a caminar”, la Marxa de la Llibertat va aplegar centenars de persones. Des de diferents punts i organitzats en sis columnes, van recórrer milers de quilòmetres amb l’objectiu d’accelerar el procés democràtic i reivindicar els drets nacionals dels Països

Catalans. La marxa va rebre la solidaritat dels veïns dels 300 pobles per on va passar, però va ser prohibida pel govern espanyol, que en va detenir 123 persones. El 12 de setembre del 1976, la marxa va ser interrompuda a la plaça Major de Montblanc, amb fortes càrregues policials. Sols uns pocs van aconseguir arribar al punt final, el monestir de Poblet.

Ara, Conca de Barberà per la Independència reprèn la Marxa al punt on va concloure, Montblanc, i 36 anys més tard, l’acabarà al monestir de Poblet, tot passant per l’Espluga de Francolí. Serà l’acte central de les comarques del Tarragonès, Conca de Barberà, Alt Camp, Baix Camp i Priorat en el marc de la celebració de l’Onze de Setembre, que ha convocat l’Assemblea Nacional Catalana

pels pobles del país.

 

Enric Mercadé, coordinador de Conca per la Independència ha explicat: “Volem fer un homenatge a aquells lluitadors per les llibertats nacionals, tot acabant aquella Marxa del 1976. Alhora, considerem imprescindible participar en aquesta, que ara és la de la independència”. De la seva banda, l’antic marxaire Àngel Colom ha assegurat : “Aleshores, la Marxa era una eina popular per fer el pas de la dictadura a la democràcia.

Som en una altra època de transició, des de l’autonomia a l’assoliment d’un Estat propi”. I ha afegit: “Com a antic marxaire, és un honor poder acabar-la simbòlicament i reivindicar, com el 1976, la llibertat del país”. Colom participarà a l’acte de l’1 de setembre a la Conca de Barberà, juntament amb un altre antic marxaire, Arcadi Oliveres. “La Marxa de la Llibertat va ser estrictament no violenta, reivindicativa, i volia fer de contrapès a la centralitat barcelonina, tot extenent la lluita a la resta del país”, ha dit Oliveres. Segons ell, “La gent perdia la por, però avui l’hem recuperada. Ens cal perdre-la de nou, i unitat de criteri. Aquesta marxa n’és una bona oportunitat”.

 

El programa de l’acte és el següent:

La marxa sortirà de la plaça Sant Francesc de Montblanc i, en el seu pas per la plaça Major, esdestaparà una placa recordant la Marxa del 1976. Continuarà cap el pont Vell i per la carretera N-240 arribarà a l’Espluga de Francolí on s’aturarà una estona. El recorregut seguirà fins a Poblet, on hi haurà l’acte central. La Marxa comptarà amb la presència dels antics marxaires Àngel Colom i Arcadi Oliveres.

Horaris previstos

• 16.00h: Sortida plaça Sant Francesc de Montblanc

• 18.00h: Arribada a l’Espluga de Francolí

• 19.30h: Arribada al Monestir de Poblet. Parlaments d’Àngel Colom, Arcadi Oliveres i Carme Forcadell, presidenta de l’ ANC. Els mitjans de comunicació hi tindreu un espai reservat.

 

 

Per a més informació:

Enric Mercadé, Coordinador de Conca per la Independència (678 495 270)

Eva Pomares – Comunicació (661  859 015)

 

Esdeveniment a Facebook: https://www.facebook.com/events/435158916534151/

Correu: assemblea.conca@gmail.com

Facebook.com/concadebarberaperlaindependencia

Twitter.com/ANC_Conca

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any