CGT envia a l’Oficina Antifrau el nomenament de Josep Maria Civis

  • L'exregidor sabadellenc d'ERC, juntament amb set persones més, haurien estat contractades a la Diputació de forma irregular

VilaWeb
Daniel Sànchez
23.11.2011 - 18:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Diputació de Barcelona, dirigida des de fa uns mesos pel convergent Salador Esteve, podria haver comès un delicte contra la administració pública contemplats als articles 404, 405 i 406 del Codi Penal espanyol, relatius a la prevaricació dels funcionaris públics.

No es coneix el motiu de l’elecció

El motiu de la polèmica, destapada per la Directa, es deu al fet que aquestes persones, entre elles Civis, van ser nomenades ”per la via de la màxima urgència” però tot apunta que no es van complir els requisits mínims. Totes elles estan vinculades a algun partit polític (3 d’ICV, 2 d’ERC, 2 del PSC i 1 de CiU) i podrien haver-se quedat sense càrrec després d’alguna derrota electoral. El cas és que per a fer aquest tipus de nomenaments cal complir l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic, on s’estipulen raons com una vacant o un determinat projecte temporal que requeririen fer aquests contractes ja que ”han d’estar expressament justificades”. Ara bé, en aquests vuit nomenaments no s’hi especifica ni la plaça ni la funció que correspon.

CGT l’únic a denunciar

Coincidint amb dies previs a les eleccions estatals, cap partit polític ha fet referència al cas. Només la secció sindical de la CGT en aquesta institució s’ha atrevit a mostrar-se contraris a aquesta situació. A més, els sindicalistes han presentat una denúncia a l’Oficina Antifrau que podria generar greus conseqüències. El fet que no s’hagin portat al ple de la Diputació aquests nomenaments no respectaria el que indica la Normativa de Personal al Servei de les Entitats Locals de Catalunya (article 94.3) i la Llei Municipal i de Règim Local de Catalunya (article 291.3).

Civis clau en l’era Bustos

Tan sols 99 vots van separar l’Entesa per Sabadell del PSC en les eleccions de l’any 1999, les primeres que va guanyar Manuel Bustos. Aleshores òbviament es plantejaven diferents pactes de govern. Civis va fer una aposta clara: fer alcalde a Bustos. Algunes fonts properes al seu entorn apunten que ”aquest favor tan gran podria haver generat tota la sèrie de càrrecs que després va anar obtenint”.

 

Llarga trajectòria institucional

Civis, ara coordinador d’ERC a la Diputació, va ser regidor sabadellenc durant vuit anys (1999-2007). Va arribar a ser tinent d’alcalde de Medi Ambient a l’Ajuntament i va ocupar fins a nou càrrecs en organismes consistorials. També va ser conseller comarcal d’ERC al govern del tripartit de la Generalitat i director general d’Acció Ciutadana del Departament de Governació i Administracions Públiques.

Prèviament, però, també va ser nomenat a la Diputació, en aquest cas com a assessor d’ERC, però només s’hi va emplear des del 17 de gener al 31 d’aquest mes. En l’actualitat també és vocal de la Xarxa Audiovisual Local, presidida pel també president de la Diputació Salvador Esteve.

Curiosament Esteve manté des de fa anys una bona relació amb Bustos, ex Diputat adjunt a la Presidència de la Diputació (actualment a la Vicepresidència). Ambdós han presidit durant anys institucions similars, Esteve l’Associació Catalana de Municipis i Bustos la Federació de Municipis de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any