Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  12.03.2011  16:57

S'ha mort Lluís Marquet, normalitzador de la terminologia tècnica i científica

Fou el coordinador dels articles de ciència i tècnica de la Gran Enciclopèdia Catalana

Men?ame
 

Lluís Marquet i Ferigle s’ha mort, inesperadament, dissabte a la matinada, amb setanta-tres anys. Nascut a Barcelona el 1937, era doctor en enginyeria industrial. Tot i aquesta formació científico-tècnica, va consagrar la major i millor part de les seves energies a la normalització del vocabulari científic i tècnic català. Autor i coautor de llibres, d’incomptables articles especialitzats o divulgatius, era una autoritat indefugible en la matèria, pel rigor amb què l’estudiava i la tractava.

Enginyer, com en Pompeu Fabra, l’obra del qual va prosseguir en l’àmbit del lèxic especialitzat, i com en Jaume Vallcorba i Rocosa, amic i col·laborador seu, la seva obra de normalització del vocabulari científic i tècnic del català es caracteritza per un rigor metodològic impecable.

Tot i no formar part del cercle acadèmic de la filologia catalana, fou el coordinador del vocabulari i dels articles tècnics i científics de la Gran Enciclopèdia i era responsable de la comissió lèxica del Col·legi d’Enginyers Industrials. També és l'autor, o coautor, de reculls de lèxic científico-tècnic i d'estudis de lexicologia indefugibles: 'Diccionari d’electrònica' (1971), 'Vocabulari de luminotècnia' (1978), 'Diccionari del taller mecànic' (1991) i 'El llenguatge científic i tècnic' (1993), en són alguns. Havia escrit, així mateix, incomptables articles sobre la matèria, publicats a Serra d’Or i a revistes altres, una part dels quals es troba aplegada en els tres volums de 'Novetat i llenguatge' (1979-85).

La mort l'ha sorprès quan feia els últims retocs a la compilació de l'obra completa de Jaume Vallcorba.