El PP es fa valdre en el nou parlament

  • Aconsegueix una secretaria a la mesa i també una millor ubicació dels seus diputats · Núria de Gispert, primera presidenta de la cambra · ICV i ERC no entren a la mesa i diuen que hi ha un pacte entre CiU i PP per a assegurar la investidura de Mas

VilaWeb
Redacció
16.12.2010 - 11:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PP ha fet valdre en la constitució del nou Parlament de Catalunya els seus 18 diputats. D’una banda, ha aconseguit blindar una secretaria a la mesa del parlament, que ocuparà Jordi Cornet; i, de l’altra, ha aconseguit una millor ubicació dels seus diputats: Alícia Sánchez-Camacho s’ha assegut indicativament just darrere d’Artur Mas, al passadís central de l’hemicicle. No és necessàriament la ubicació definitiva, però mai fins ara el PP havia assegut cap diputat amb accés directe al passadís central. I aquests darrers dies els populars havien reivindicat una ubicació millor i més central dels seus diputats.

Els cent trenta-cinc diputats ja han ocupat els escons corresponents, però la primera sessió del parlament ha començat ja amb una polèmica arran composició de la mesa, car ICV i ERC no hi entraran. A banda de queixar-se de manca de pluralisme (CiU, PSC i PP es repartiran tots els càrrecs), aquests dos partits asseveren que CiU i PP ja han fet el primer pacte per a assegurar la investidura d’Artur Mas.

Les xifres del nou parlament

La nova legislatura començarà amb 56 diputades, un 41,5% de la cambra. És la xifra més elevada de la història (pdf) de la cambra catalana, que per primera volta arriba al mínim del 40% que marca la llei d’igualtat, del 2007. Per una altra banda, la mitjana d’edat dels diputats d’aquesta legislatura (un terç són nous) és de quaranta-set anys, dos més que que no la de l’anterior (mitjana d’edat per formacions, pdf).

Entre les novetats més notables hi ha l’entrada a l’hemicicle de quatre diputats d’una formació nounada, Solidaritat Catalana, dirigida per l’ex-president del FC Barcelona, Joan Laporta. Dels diputats de la formació independentista, Alfons López Tena i Toni Strubell s’estrenen al parlament i Uriel Bertran repeteix, però amb un altre partit.

Avui s’estrenen les reformes del saló de sessions del Parc de la Ciutadella: se n’han suprimit les barreres arquitectòniques, arran de l’entrada d’un diputat que va amb cadira de rodes, David Bonvehí (CiU).

Composició de la mesa

La mesa del parlament serà finalment formada per CiU, PSC i PP, les tres forces que hi tenen plaça assegurada, d’acord amb el resultat de les eleccions. ICVEUiA i ERC en restaran fora, per més que havien demanat a la federació nacionalista que els cedís una secretaria. Però CiU va condicionar-la a l’abstenció d’aquests dos grups en la investidura d’Artur Mas, cosa que tant ERC com ICV-EUiA no van admetre. Republicans i ecosocialistes són conscients que CiU blindarà el lloc dels populars perquè necessita que s’abstinguin en la investidura de Mas.

Segons el nombre d’escons de cada partit, la presidència del parlament correspon a CiU, que proposarà Núria de Gispert; les vice-presidències a CiU, Lluís Coromines, i PSC, Higini Clotas; i les quatre secretaries, a CiU, Josep Rull i Dolors Batalla; al PSC, Montserrat Tura; i al PP, Jordi Cornet.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any