La cantonada de la vergonya

  • Fa quatre anys que el número 1 de la Rambla és un solar. Les obres per edificar un equipament cultural privat, pisos i locals comercials encara no han començat i de moment no es coneix la data.

VilaWeb
Redacció
25.01.2010 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 2006 es parlava de la cantonada d’or de Sabadell. El número 1 de la Rambla, l’antic Teatre Cafè de l’Euterpe, s’havia de transformar en un espai de luxe. Però la realitat és ben diferent.

Quatre anys més tard, un dels punts més cèntrics de la ciutat ha quedat reduït a un munt de runa i ofereix una imatge decadent i lamentable. A més, el promotor encarregat de les obres no ha mogut peça i la crisi sembla que perpetuarà l’estampa de la vergonya, com a mínim, uns mesos més. D’aquesta manera, els pisos, els locals comercials i l’auditori privat que s’han projectat hauran d’esperar. I la ciutat continuarà amb un munt de runa on temps enrere hi havia lluït un dels cinemes més importants de l’Estat espanyol. L’Euterpe es va construir el 1893 i primer va fer les funcions de teatre i cafè i més endavant es va crear la sala de cinema.

Tanmateix, l’Euterpe feia anys que flirtejava amb l’oblit. Fins que l’estiu del 2005 un grup de persones el va ocupar per rehabilitar-lo i convertir-lo en un centre social obert a les necessitats de la ciutat. L’estrena es va celebrar el 30 de juliol en una jornada que va aixecar molta expectació. Durant els vuit mesos que va mantenir les portes obertes s’hi van celebrar actes de tota mena i els ciutadans van poder visitar per dins un espai centenari. Gràcies a la tasca encapçalada per l’Assemblea Okupa de Sabadell les parets arrebossades d’història van tornar a parlar. Però el 27 de gener, aquesta setmana es compleixen els quatre anys, la policia nacional espanyola va desallotjar l’Euterpe. Poc més tard, els propietaris de l’edifici en van ordenar l’enderrocament. I des da llavors l’oblit ha tornat al número 1 de la Rambla. Només es  va veure trencat quan el 2007 es va descobrir el primer vapor tèxtil de Sabadell, el Vapor d’en Salt, pioner en el país. Poc abans el ple municipal havia aprovat els últims tràmits que permeten urbanitzar el solar de l’Euterpe. Aquest no és l’únic espai del centre de la ciutat que espera pacientment patir un canvi d’imatge. L’espai del pàrquing del carrer Creueta també ha de ser renovat i mentrestant és un altre dels punts vergonyosos de Sabadell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any