La Plataforma en Defensa de l’Ebre rep reforços de l’àrea metropolitana

  • Avui es presenta la Plataforma Metropolitana Contra els Transvasaments i Xúquer Viu diu que serà a la manifestació de diumenge a Amposta

VilaWeb
Redacció
16.05.2008 - 11:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Força barcelonins volen demostrar que la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) no és pas sola a oposar-se al transvasament a Barcelona, i que a l’àrea metropolitana també hi ha veus que hi són contràries. Avui presenten la Plataforma Metropolitana Contra els Transvasaments (PMCT), que ja té l’adhesió d’una seixantena d’associacions de veïns, ecologistes, sindicats i plataformes de defensa del territori. També Xúquer Viu engruixirà la manifestació de diumenge convocada per la PDE a Amposta. El seu portaveu, Joan Antoni Panisello, diu: ‘L’objectiu del govern no és pas d’acabar la sequera, sinó de fer les obres del transvasament’.Xúquer Viu sosté que la decisió de transvasar l’Ebre a Barcelona és inadequada, arbitrària i desproporcionada, perquè va contra la directiva marc de l’aigua i contra la gestió racional dels recursos hídrics; també crea un precedent d’insostenibilitat institucionalitzada.

I el seu portaveu, Paco Sanz, explica: ‘El transvasament no ha servit sinó per donar ales als qui també defensen el transvasament de l’Ebre a València i a Múrcia, i el del Xúquer al Baix Segura. La posició del PP, que era morta, ara ha revifat. Costen d’entendre, les raons del govern català.’ Sobretot si, després de la pluja del cap de setmana, els embassaments del Principat són un 30% plens.

Barcelonins que s’oposen a l’obra

Segons el manifest de la PMCT, la crisi de l’aigua és deguda a una mala planificació, a una gestió incorrecta dels recursos hídrics i al malbaratament de l’aigua. També exposa que l’impacte ecològic de Barcelona és insostenible i que desequilibra territorialment Catalunya; i que les Terres de l’Ebre produeixen el 70% de l’energia que es consumeix al Principat (hi ha tres centrals nuclears, unes quantes centrals tèrmiques i parcs eòlics) i, en canvi, no tenen molts serveis bàsics.

Pels promotors, doncs, cal aprofitar el moment actual per proposar ‘un canvi de model territorial i de gestió de l’aigua, d’acord amb els recursos hídrics de què disposem’.

Agbar, beneficiada

Xúquer Viu i la PMCT opinen, com també va dir el portaveu de la PDE a VilaWeb TV, que la decisió del govern català de no modificar l’estat d’excepcionalitat és una excusa perquè empreses com Agbar puguin fer-hi negoci. ‘Amb la pluja d’abril i maig, aquesta infrastructura ha perdut la justificació, i la voluntat de portar-la a terme no respon a raons d’emergència i d’interès general, sinó a l’arbitrarietat dels qui la defensen. L’enorme despesa pressupostària que aquesta obra exigeix (en principi, 180 milions d’euros) és absolutament desproporcionada per a transportar, en situacions extraordinàries, 50 hm3 anuals’, diu Sanz.

Contradicció del govern aragonès

A Sanz, li sembla bé que el govern aragonès vulgui demanar a l’espanyol que anul·li el decret 3/2008, que autoritza el transvasament, i que vulgui interposar un recurs d’inconstitucionalitat per l’article 3 del decret; però recorda: ‘Fa dos dies, aquell govern deia que no era un transvasament. Ara diuen que sí, benvinguts siguen.’

Enllaços
Web de la Plataforma Metropolitana Contra els Transvasaments i Xúquer Viu.
Generalitat de Catalunya: Decret de la sequera (pdf) | Modificació del decret (pdf) | Compareixença de premsa del conseller Baltasar (vídeo).
VilaWeb: ‘L’objectiu del govern no és pas d’acabar la sequera, sinó de fer les obres del transvasament’ | El País del Riu.
BOE: decret 3/2008, de 21 d’abril, de mesures excepcionals i urgents per a garantir el proveïment de poblacions afectades per la sequera a la demarcació de Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any