Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  16.04.2008  12:00

Les dones de Canet, les primeres que van votar al país avui fa 75 anys

Ho van fer en un referèndum sobre el mercat

Men?ame
 

Les Corts Constituents de la Segona República havien aprovat, feia pocs mesos, el dret a vot de les dones. El batlle de Canet de Mar d'aleshores, Josep Fors i Vidal, va convocar un referèndum perquè els vilatans decidissin si calia construir la plaça del Mercat, una infrastructura que alguns pobles del voltant, com Arenys de Mar i Calella, ja tenien. I així fou que el 16 d'abril de 1933 les dones de Canet foren les primeres de tot el país d'exercir el dret a vot, gràcies, en part, a l'empenta de dues mestres de la població: Emília Domènec i Concepció Gibert, dues dones cultes, burgeses, i feministes.

'El vot de les dones va ser decisiu', diu Xavier Mas, historiador local i president del Centre d'Estudis Canetencs, que ha explicat a VilaWeb les circumstàncies amb què es va celebrar el referèndum. 'Era una societat que tenia la dona infantilitzada, i a moltes dones els feia vergonya anar a votar. L'Emília Domènec i la Concepció Gibert van haver d'anar per les cases a buscar-les, les havien d'acompanyar fins a l'urna. Alguns homes, per masclisme, no van voler anar a votar'.

Emília Domènech és l'única dona que té un carrer al poble. Feminista militant i d'origen burgès, 'feia participar les seves alumnes en tots els actes que se celebraven al poble, el seu objectiu com a mestra no era només d'educar, sinó d'integrar les noies a la societat', explica Mas. El referèndum oposava, a més, dues ideologies. Mentre els obrers i la gent d'esquerra volien el mercat, els botiguers i empresaris, votants de la dreta, no en volien sentir a parlar.

Al final, van guanyar els partidaris del mercat, en un referèndum que va tenir un ressò amplíssim, i que va fer arribar a Canet tota la premsa de Barcelona i fins i tot alguns diaris de Madrid.

(Foto: Canet de Mar.)

Teresa Bau.