La protesta contra el caos ferroviari aplega mil manifestants

  • Col·lectius diversos i usuaris reclamen la dimissió de la ministra Magdalena Álvarez

VilaWeb
Redacció
29.10.2007 - 18:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un miler de manifestants s’han aplegat a la plaça de Sant Jaume per protestar contra el caos del servei de la rodalia de Renfe i per reclamar la dimissió de la ministra de Foment espanyola, Magdalena Álvarez (vegeu-ne el vídeo). Col·lectius ben diversos i usuaris han demanat a les administracions que assumeixin responsabilitats i que solucionin la situació. Avui mateix el ministeri de Foment ha fet marxa enrere, i finalment no construirà una estació provisional del TGV al Prat.Així ho ha dit el secretari de Mobilitat de la Generalitat, Manel Nadal, qui ha dit que el govern espanyol havia pres aquesta decisió arran de la pressió dels ajuntaments i del govern, que consideren que el Prat no té prou serveis per allotjar l’estació, fet que congestionaria, encara més, els accessos a Barcelona. Pel que fa al calendari d’arribada del TGV a Barcelona, Nadal ha dit aquesta qüestió no s’havia abordat en la reunió del Centre de Cooperació d’Operacions Ferroviàries (Cecof). Per la seva banda, la principal afectada, Magdalena Álvarez, ha reiterat que no pensa a dimitir mentre tingui el suport del president espanyol.

La manifestació

A més d’usuaris, a la manifestació a la plaça de Sant Jaume han participat la plataforma Ave pel Litoral, les JERC, a més dels impulsors d’Esquerra Independentista Uriel Bertran i Héctor López-Bofill i el membre de l’executiva del PP de Catalunya Xavier García-Albiol.

Pedro Vallejo, de la plataforma Ave pel Litoral, ha dit a VilaWeb que la seva entitat, a banda les dimissions, demanava solucions. I ha acusat tant l’Ajuntament de Barcelona com la Generalitat de permetre l’actual traçat del TGV: més car, més complicat i que afecta més gent que no pas la que la plataforma proposa. Vallejo també ha dit que tenien un document avalat per un enginyer tècnic especialitzat en infrastructures que avisa del perill en una de les cruïlles de túnels de metro i ferrocarril a la ciutat de Barcelona.

També s’han sumat a la concentració d’avui les JERC, perquè ‘la incompetència espanyola està arribant als nivells més esperpèntics que s’havien vist mai’, i el Consell Nacional Català, que fa una crida a dir ‘prou a tantes injustícies’ i reclamar la independència.

Les incidències causades per les obres del TGV també han fet mobilitzar associacions de veïns, organitzacions de consumidors i usuaris del transport públic. Set entitats, entre les quals la CONFAVC, la FAVB i l’OCUC, han signat aquest manifest (pdf) que reclama la constitució d’un gabinet de crisi on hi prenguin part les administracions implicades, el Consell d’Usuaris de Renfe, Adif i Renfe. El manifest demana que es primi la seguretat dels ciutadans, més que no pas el calendari d’arribada del TGV i insta el Parlament a crear una comissió d’investigació sobre el desgavell del TGV.

Ara, les entitats que signen el manifest no s’han sumat a la concentració d’avui al vespre a la plaça de Sant Jaume. La presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, Eva Fernández, ha dit a VilaWeb que no estan d’acord amb la plataforma Ave pel Litoral, perquè ‘la solució no és canviar un traçat per malmetre un altre territori’.

Reaccions dels partits

Davant la situació de caos ferroviari, Convergència i Unió ha reclamat una moratòria sobre el recorregut del TGV a Barcelona, fins que s’arribi a una proposta consensuada. Així mateix, la federació demana que el govern espanyol indemnitzi els afectats per les incidències de la rodalia. ‘Quan algú es declara responsable, ha d’assumir els danys i perjudicis’, ha subratllat Duran i Lleida.

D’altra banda, Esquerra i Iniciativa han presentat al Parlament una proposta de resolució que insta el govern espanyol a cessar la ministra de Foment, Magdalena Álvarez. CiU ja ha anunciat en diverses ocasions que volia la dimissió de la titular de Foment, però el portaveu d’ICV-EUiA, Jaume Bosch, ha subratllat que no anirien a remolc de CiU i PP en l’afer de la rodalia, perquè ambdós partits tenien molta responsabilitat en la situació actual.

A tot això, el secretari d’organització del PSC, José Zaragoza, ha criticat la demanda de dimissió d’Álvarez, feta tant per CiU com per ERC i ICV, perquè la considera anacrònica, ja que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ja n’ha assumit tota la responsabilitat. Per Zaragoza, aquesta iniciativa no prova de solucionar els problemes, sinó que només pretenen escalfar l’ambient i crear caos polític.

Enllaços
Notícia anterior: Zapatero assumeix en públic que la culpa de la crisi del TGV la té el govern espanyol.
Informació de Renfe sobre l’operatiu de transport alternatiu arran del tancament parcial de la xarxa de rodalia.
Comunicat de Consum Català a favor d’un trapàs de la gestió de la rodalia amb condicions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any