Opinió

 

1/73>

Bel Zaballa

22.03.2013

Bel Zaballa: Avui com ahir, els seguirem

Penjo el telèfon. Un dia de bogeria i de moltes emocions, confessa Xavi Sarrià, després d'explicar que finalment han decidit d'atracar el vaixell d'Obrint Pas al port fins no saben quan. Em poso els auriculars i m'endinso en les cançons de 'Terra'. Va ser el meu primer contacte amb aquell grup de joves de qui cada vegada es parlava més. Em vénen records d'onze anys enrere. Una acampada fent 'pogos' a ritme de ska i dolçaina, amors per descobrir dels quals parlava Benedetti. La lluita diària, el compromís, la defensa d'una identitat, els cants contra les injustícies.


Amb Obrint Pas vaig conèixer Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés, Guillem Agulló, la història dels febles resistents. I amb la cançó 'Avui com ahir' em vaig endinsar en la història d'un país que intenten fragmentar des de fa tres-cents anys. El compromís nacional d'Obrint Pas es fa palès de la primera cançó de la seva discografia a la darrera, en cadascun dels seus concerts i en tots els actes i accions en què han participat. És imprescindible de continuar cantant contra una repressió que encara perdura. Perquè avui, com fa tres-cents anys, continuem 'el mateix camí i el mateix combat'.


Obrint Pas ha portat el missatge de tots nosaltres i la fusió dels nostres sons tradicionals amb ska, rock i reggae a tot el món: de Veneçuela al Japó, passant per Alemanya i racons de l'Àfrica. Ara abaixen les veles, però no pas els punys, com ja avisaven en aquella cançó.


'Avui com ahir' condensa memòria, combat, lluita i somriure. Quatre mots que defineixen també els vint anys de trajectòria. Perquè, de la mateixa manera que han sabut fusionar la música tradicional amb la més moderna, Obrint Pas també fusionen combat i amor, memòria i futur, lluita i plor, país i Terra.


Amb els anys hem passat de fer 'pogos' a la sorra a escoltar-los des del primer pis de l'Apolo per evitar empentes i suor. Però avui, com ahir, seguirem Obrint Pas allà on ens porti.


Bel Zaballa (@BelZaballa), periodista

Editorial