Opinió

 

1/73>

Gala Pin

11.05.2012

Gala Pin: 'El 15-M es va quedar als barris i a la xarxa'

El 15-M va canviar la vida de molta gent. Vam tornar a veure que es podia sortir al carrer i fer política des de baix, quan la classe política semblava que ens havia robat tota possibilitat de fer-ne. El moviment es va quedar als barris, a la xarxa i entre molts col·lectius. Alguns, que venien d'abans, van créixer; alguns altres es van formar aleshores. I el fet més important del moviment és que es va posar una sensibilitat social damunt la taula, cosa que no ens esperàvem, i menys en un context de govern de la dreta.


N'hi ha molts exemples, des de la lluita contra els Centres d'Internament d'Estrangers, fins aleshores poc mediàtics, als moviment que van començar amb el 15-M, com els indignats de la sanitat, una de les lluites més conegudes enguany. I, sobretot, el moviment que ha crescut més i que més energia ha demostrat del 15-M ha estat el de les plataformes d'afectats per la hipoteca, que ja feia anys que lluitaven --amb pràctiques de desobediència civil, la ILP, i més iniciatives-- i que amb el 15-M han obtingut més suport a les convocatòries i més seguiment que no pas fins aleshores.


Durant aquest aquest any molts col·lectius i molta gent ha treballat a barris i en alguns espais més sectorials, també transversals, amb la mirada posada en el fet que hi hauria una altra convocatòria del 15-M.


La manifestació de dissabte --en defensa d'una sanitat i d'una educació públiques de qualitat, del dret de l'habitatge, de la renda bàsica, contra la reforma laboral-- sortirà amb la intenció d'aconseguir victòries concretes. La ILP de la dació en pagament és la més assequible, per la molta gent afectada, però també perquè qüestiona determinats beneficis del sistema bancari espanyol i tota la bombolla immobiliària que ens ha portat a aquesta crisi. I crec que el moviment va cap aquí, cap a victòries concretes que puguin millorar la qualitat de vida de la gent i qüestionar el sistema suposadament democràtic en què vivim.


I tot sense perdre la capacitat de visió global. Hi ha elements que ho demostren: la convocatòria d'aquest cap de setmana s'ha fet a tot el món, com la del 15 d'octubre, i vehicula una crítica del sistema capitalista i financer en què vivim. A més, una de les consignes més generals diu 'cap a la república del 99%'; la idea és que hi ha un 1% de la població que es beneficia de les nostres misèries i que ens ha portat a la crisi. És una crítica global a tot el sistema. El 15-M va definir qui és l'enemic: 'No som mercaderia de polítics i banquers'. Això que passa, no passa perquè hi hagi un Déu maligne que ens posa en aquesta situació. Sinó que hi ha un sistema financer, una gent que es beneficia d'aquesta crisi, i una gent afectada.


Es poden fer moltes anàlisis, però l'any passat l'anàlisi ens va desbordar a tots. Ens va sorprendre i va transformar un poc la vida i la manera de mirar la política. Jo confio que enguany tornarà a ser així. No es pot interpretar amb paràmetres clàssics perquè és un moviment que sorprèn a cada moment. I confio totalment que dissabte la manifestació serà completament multitudinària.



Gala Pin, activista


(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Editorial