Opinió

 

1/73>

Antònia Vicens

20.01.2012

Antònia Vicens: 'Cal plantar cara a la destrossa lingüística'

Quan van sortir les bases del Premi Ciutat de Palma d'aquest any i vam veure que s'havia inclòs un premi en llengua castellana, em vaig reunir amb el Miquel Bezares, vicepresident de l'AELC, per definir quines accions podíem fer plegats el PEN i l'AELC (Associació d'Escriptors en Llengua Catalana). Alguna cosa havíem de fer, no ja pels Premis Ciutat de Palma, que en el context que vivim són gairebé una anècdota, sinó per com el govern arracona el català en tots els àmbits de la cultura i de la societat. El govern desprestigia la llengua catalana per tenir content un sector espanyolista, feixista, de Mallorca.

El govern Bauzá comet un crim contra la nostra cultura. I demanem que els polítics vagin plegats i denunciïn en institucions internacionals aquesta massacre. I nosaltres vam creure que en una situació com la que vivim, els escriptors ja és hora que fem sentir la nostra veu, la nostra opinió. Cal plantar cara a la destrossa lingüística.

Ja fa mesos vam fer públic un manifest de rebuig als Premis Ciutat de Palma al qual s'hi han adherit tres-cents cinquanta escriptors de tots els territoris de parla catalana. A més, molts escriptors han rebutjar ser jurat del premi enguany, com és el cas de la Teresa Pous, que el va guanyar l'any passat.

Aquest vespre, coincidint amb el lliurament dels Premis Ciutat de Palma, hem organitzat una festa alternativa amb música, poesia, cava… Quaranta escriptors participaran en una lectura de textos. Vindran no només escriptors soní també editors, llibreters, polítics… que d'aquesta manera també rebutgen els premis.

I a partir de demà seguirem plantant cara. De motius no ens en falten: la Setmana del Llibre en Català a Palma, que cada any se celebra al febrer, de moment s'ha suspès. Hem de seguir convidant tothom que faci sonar la veu i que els escriptors utilitzin el do de la paraula.


Antònia Vicens, vicepresidenta del PEN, és una de les responsables de l'acte alternatiu dels escriptors mallorquins al Premi Ciutat de Palma

Editorial