Opinió

 

1/73>

Rosa Calafat

16.11.2011

Rosa Calafat: 'És un atac a tota la comunitat lingüística''

La desaparició dels films doblats al català a IB3 és un atac a la llengua, és un atac a la comunitat lingüística catalana sencera, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. És un atac a l'espai comunicatiu català, perquè això passa paral·lelament al fet que ni valencians ni illencs poden veure TV3. A les Illes veiem una TV3 internacional que no té gens d'audiència.

Se suposa que ja tenim una televisió autonòmica que es preocupa per la nostra llengua, però això no és veritat. Aquest atac no ha de ser patrimoni dels illencs, sinó sobretot patrimoni de la televisió que fa pràcticament tota la seva producció en català, que és TV3. La CCMA ho ha de veure com una cosa pròpia.

Als catalanoparlants ens passa que fins i tot fragmentam els atacs. Fragmentam els guanys, però també els atacs. I quan ataquen un trosset del nostre territori és només per a aquell trosset, no és a tots, no és en conjunt. I això ens fa molt de mal.

IB3 ja era així abans que fessin el doblatge en català, i seguirà essent com abans. És TV3 que ha de fer una passa endavant, s'ha de plantar i anar una mica més enllà, estirant tant com pugui la legalitat vigent. Pregaria als membres de la CCMA que pensin en els illencs i en els valencians, que són catalanoparlants.


Rosa Calafat, lingüista de la Universitat de les Illes Balears

(Comentari recollit via telefònica per la redacció de VilaWeb)

Editorial