Els premis Cruïlla 2016 guardonen dos llibres que tracten els desnonaments i la corrupció

  • Les escriptores Maite Carranza i Anna Manso han guanyat el premi El Vaixell de Vapor i Gran Angular, respectivament, amb dos llibres que tracten temàtiques actuals com els desnonaments i la corrupció, amb un llenguatge dirigit a nens però també apte per a adults, com ha explicat aquest dijous en roda de premsa la responsable de comunicació de l'editorial Cruïlla, Carolina Palau.

VilaWeb
Redacció
13.10.2016 - 16:30
Actualització: 14.10.2016 - 02:17

BARCELONA, 13 (EUROPA PRESS)

Les escriptores Maite Carranza i Anna Manso han guanyat el premi El Vaixell de Vapor i Gran Angular, respectivament, amb dos llibres que tracten temàtiques actuals com els desnonaments i la corrupció, amb un llenguatge dirigit a nens però també apte per a adults, com ha explicat aquest dijous en roda de premsa la responsable de comunicació de l’editorial Cruïlla, Carolina Palau.

Carranza ha guanyat la XXXII edició del premi de literatura infantil El Vaixell de Vapor amb l’obra ‘La pel·lícula de la vida’, que parla dels desnonaments “amb un toc d’humor just sense frivolitzar” i de la precarietat laboral del món de la cultura, segons ha explicat la secretària del jurat del Vaixell de Vapor, Núria Font.

Olívia és una nena de 12 anys que viu una vida normal fins que la seva mare es queda sense feina, ho perden tot i ella ha de fer-se càrrec de la seva mare i del germà, per la qual cosa inventa una història amb l’objectiu que no s’adoni del que està passant.

Manso ha guanyat la XXVI edició del premi de literatura juvenil Gran Angular amb el llibre ‘Allò de l’avi’, una obra que pretén acostar al públic jove la realitat de la corrupció però també del setge i del tractament informatiu de temes que involucren menors.

La temàtica i el fet d’estar “escrit en primera persona i en un nivell de llenguatge propi d’un adolescent”, són els principals motius pels quals el jurat del premi Gran Angular, com ha anunciat la seva secretària, Dolors Ortiz, ha decidit donar el premi a Manso.

Al llibre, Salva Canoseda és un noi de 16 anys que viu còmodament gràcies al cognom familiar, referent cultural del país gràcies al seu avi Carles Canoseda, director d’una prestigiosa fundació, fins que un dia la policia irromp a la mansió de l’avi per escorcollar-la i Salva es queda sense el seu heroi, que no sap si ho segueix sent o si tot ha estat una mentida.

Les dues escriptores han treballat juntes en diversos projectes, han qualificat els Cruïlla de “doble premi”, per poder compartir els guardons el mateix any, i han felicitat el jurat per atrevir-se a premiar unes obres amb temàtiques tan “reivindicatives”.

Carranza és la primera vegada que rep el premi però Manso repeteix el ‘Gran Angular’, ja que el primer el va rebre a l’edició del 2008 per la seva obra ‘Canelons freds’.

REALITAT PER A TOTS ELS PÚBLICS

Palau ha explicat que aquesta és una edició molt especial perquè han coincidit dos llibres que tracten temàtiques de contingut social que posen a l’abast del lector, i en clau de denúncia, “històries molt necessàries sobre qüestions, desafortunadament, molt actuals”.

“Vaig pensar que aquesta història s’havia de contar i que potser la forma era donar-li veu a l’experiència en primera persona d’una nena i que l’expliqués des de la seva incredulitat i des de la seva estupefacció”, ha comentat Carranza, que també ha explicat que volia parlar dels recursos de la infància, i dels mons imaginaris que creen per suportar la realitat.

La literatura infantil i juvenil tracta molts temes d'”evasió” i li falten molts temes per entendre la realitat que els envolta, segons Manso, que ha argumentat que els nens estan en constant contacte amb l’actualitat i s’adonen de tot el que passa, de manera que “se’ls pot parlar de qualsevol tema, i, és més, tenen dret que ho fem”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any