La unitat cap al 27-S s’obre pas

  • Les bases de l'ANC i Òmnium aproven involucrar-se en la recerca d'una proposta unitària per a les eleccions

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.07.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els resultats de les consultes de l’ANC i Òmnium i les declaracions dels partits polítics catalans, entomant de forma favorable els resultats, han obert en poques hores pas al que podria ser una proposta unitària per a les eleccions del 27-S. Òmnium ha anat més enllà i tot i Muriel Casals ja va parlar ahir de ‘llista unitària’, un concepte que no estava recollit de forma explícita en la pregunta de l’ANC. 

Casals, en unes declaracions posteriors a la presentació dels resultats de la consulta interna de l’organització ha parlat obertament d’una ‘llista per la independència’ que hauria de ser marcadament civil, però tenir el suport mínim de CDC, ERC i CUP i també convertir-se en aixopluc per a votants d’unes altres sensibilitats que vulguin l’estat propi. L’objectiu, segons la presidenta de l’entitat és guanyar àmpliament les eleccions i constituir un parlament que iniciés ‘la desconnexió amb Espanya’ més enllà de la gestió diària del país. Casals ha defensat que sigui una llista sense ‘polítics professionals’, però ha avisat també que noms com Artur Mas, Oriol Junqueras i David Fernández són ‘actius’ del sobiranisme i caldria trobar la fórmula per incorporar-los. La proposta ja s’ha trasllat als partits i a l’AMI i l’ANC, entitat que segons Òmnium n’hauria d’assumir el lideratge.

L’ANC aprova també involucrar-se

Mentrestant també ahir va acabar la votació interna a l’ANC sobre si l’organització hauria d’impulsar una ‘proposta transversal’ de cara a les eleccions del 27-S. Un 96% dels vots, segons dades provisionals ha votat a favor de la proposta. Més de setze mil socis, doncs, han participat en la consulta interna convocada per l’entitat per a respondre a l’oferiment llançat fa dies pel president Artur Mas. 11.239 socis ho han fet en els locals habilitats a l’efecte i s’han rebut uns cinc mil vots per correu electrònic.

L’ANC ha valorat molt positivament la participació en la consulta. De fet, el president Jordi Sànchez havia fet ahir una crida explícita a la participació: ‘És important una alta participació per a tenir un mandat clar. No ens conformem que guanyi el sí o el no.’ El president de l’ANC va opinar que tot el que signifiqués ‘acostar-se a les xifres de la votació del secretariat nacional’ seria positiu. Aleshores hi van participar més de 7.000 socis.

Jordi Sànchez descarta formar part de cap llista

El mateix president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha descartat, però, de formar part de cap llista electoral a les eleccions del 27-S. ‘No em pertoca, ni podria com a president de l’Assemblea fer aquesta tasca’, ha assegurat al programa ‘Via Lliure’ de RAC-1. ‘La nostra funció és una altra, crec que la gent que tenim responsabilitat a l’ANC hem de mantenir-nos amb els dos peus fora de les institucions perquè això ens permet tenir una incidència diferent que si ets a dins.’

Sobre la llista unitària, Sànchez s’ha mostrat partidari de ‘com menys llistes millor’: ‘Si pot ser una millor que dues, dues millor que tres, i tres millor que quatre.’ Ha afirmat, amb tot, que aquest debat no és el capital i el tema llistes no ens ha de ‘atrapar’: ‘Ha de quedar molt clar davant la comunitat internacional, i sobretot davant l’estat espanyol, que hi ha una majoria inequívoca que defensa el començament cap al procés d’independència.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any