Oriol Junqueras i David Fernàndez defensen la pluralitat d’opcions del procés

  • En un article conjunt, signat també per Elvira Duran, Anna Gabriel, August Gil Matamala, Elisenda Paluzie, Eduardo Reyes i Gabriela Serra

VilaWeb
Redacció
01.07.2015 - 23:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, i el diputat de la CUP, David Fernàndez, publiquen un article conjunt a El Periòdico titulat ‘Tot just demà‘ on defensen el caràcter democràtic del porcés d’independència de Catalunya i subratllen la seva transversalitat. En aquest sentit. critiquen que es vulgui traduir ‘la demanda social majoritària’ a una única opció o a una sola persona.

Apunten que si s’opta per una única opció que aplegui l’independentisme, es polaritzen les posicions entre aquesta i una opció d’esquerres que ‘dóna l’esquena a l’autodeterminació’. Expliquen: ‘Per a uns, és l’estratègia per mantenir-se al poder i no voler acceptar la pluralitat complexa -i els canvis d’hegemonia- de la nostra societat. Per a d’altres, és l’excusa fàcil -massa fàcil, gairebé de manual- per simplificar i menystenir les bases del canvi polític i social que vivim i per negar, un cop més, la possibilitat que el nostre poble decideixi lliurament com construir el nostre futur compartit’.

‘Som un procés fet entre totes i tots, des de la nostra pluralitat complexa, i així volem que continuï sent’, defensen Junqueras i Fernández davant d’aquesta ‘estranya doble pinça’ que pateixen, on alguns els demanen que ‘renunciïn a la justícia social en nom de la llibertat’ i d’altres exactament el contrari. ‘Simptomàtic veure algunes esquerres donant l’esquena al dret a l’autodeterminació que tant han vindicat. Singular veure algunes dretes menystenint unes desigualtats socials creixents’, subratllen.

Ambdós dirigents han opinat que no cal renunciar a res i que el 27-S és l’oportunitat per aconseguir un estat independent i alhora per millorar les condicions de vida i treball de la majoria social. 

Els dos polítics han constatat que hi ha qui ‘com a estratègia de poder i en un bucle prefabricat’, pretén ‘retornar a vells esquemes superats, a discursos caducats i insostenibles i, afortunadament ficticis’ com són els que diuen que ‘el catalanisme sempre seria de dretes i que l’espanyolisme és intrínsecament d’esquerres’. ‘Que els ho preguntin a Fainé o a Oliu’, han ironitzat.

‘Sense sobirania, ni d’esquerres ni de dretes: simplement intervinguts, només supeditats, tan sols subordinats’, han remarcat, al mateix temps que defensen que a Catalunya li urgeix la sobirania per poder sortir de la ‘pitjor crisi social des de final de la dictadura’. Ambdós comparteixen un mateix ‘programa polític de futur’, el que té com a eixos la independència, la pobresa zero i la corrupció zero. ‘El 27-S tenim la clau per obrir tots els panys: avançar cap a la plena llibertat política i obrir les portes al major canvi democràtic i social, aquell que reclama una realitat injusta i desigual que ens colpeja i interpel·la cada dia’, han conclòs.

Informació relacionada:

Junqueras, obert a fer una llista unitària sense ERC, CDC ni CUP

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any