Tsipras: ‘No ens faran fora de l’euro perquè tindria un cost massa gran’

  • Grècia no pagarà a l'FMI el venciment de 1.600 milions d'euros

VilaWeb
ACN/Redacció
30.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va assegurar ahir que la Unió Europea no expulsaria pas Grècia de l’euro, encara que votés no al referèndum de diumenge. En una entrevista al canal de televisió grec ERT TV, Tsipras va dir que una victòria del no a la consulta donaria al govern de Syriza més força quan les negociacions es reprenguin. ‘No crec que ens vulguin fer fora de l’euro, i no ho faran perquè tindria un cost financer enorme’, va dir després de les declaracions del president de la CE, Jean-Claude Juncker, i els líders de França, Alemanya i Itàlia, advertint que la tria diumenge era entre l’euro i el dracma.

‘Volem continuar a l’eurozona. No som convidats d’Europa. Grècia és al cor d’Europa’, va dir Tsipras el primer dia en què els bancs van romandre tancats per culpa de la manca de liquiditat. Segons ell, els seus creditors ‘insisteixen a imposar mesures ideològiques’ a Grècia i ‘l’estratègia de causar el tancament dels bancs és simplement un intent de blocar el referèndum’. ‘És un mal dia per a Europa’, va lamentar.

Ahir al vespre, mentre es feien a Atenes multitudinàries manifestacions en suport del no al referèndum, Tsipras va dir: ‘El poder és a les mans de la gent. Els grecs votaran no a la submissió, a la desocupació, a la immigració dels joves.’ Va celebrar que els ciutadans ‘haguessin continuat calmats’ tot i les pressions exteriors i el ‘xantatge’ des de les institucions.

Grècia no pagarà avui a l’FMI

Ahir el govern grec va anunciar que no faria finalment el pagament del venciment que ha d’abonar al Fons Monetari Internacional (FMI) avui, segons que van confirmar fonts de l’executiu grec al diari The Wall Street Journal. A principi d’aquest mes el govern grec va anunciar a l’FMI que no abonaria el venciment de 300 milions d’euros que devia i que, en comptes d’això, faria un pagament avui mateix, agrupant tots els pagaments, que pujaven a 1.600 milions. Però finalment tampoc no abonarà aquests diners.

Aquesta decisió pot implicar que el Banc Central Europeu suspengui el finançament d’emergència del qual depenen els bancs grecs. Així i tot, no s’espera que això passi aquesta setmana, abans del referèndum de diumenge convocat pel govern grec.

La pregunta del referèndum

El govern grec demanarà diumenge en referèndum als ciutadans que decideixin si accepten o no les demandes formulades pels creditors internacionals en canvi de nous fons que evitin la suspensió del pagament del deute grec.

La pregunta del referèndum és: ‘S’hauria d’acceptar la proposta que va ser sotmesa per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional a l’Eurogrup el 25 de juny de 2015, que consta de dues parts que juntes constitueixen la seva proposta integral?’

La CE demana als grecs que votin que sí

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va advertir ahir que un no de Grècia al referèndum de diumenge voldria dir girar-se d’esquena a l’eurozona i a la UE. ‘Un no voldrà dir, independentment de la pregunta, que Grècia diu no a Europa’, va dir Juncker. Es va declarar ‘decebut i traït’ pel primer ministre grec, Alexis Tsipras, i per ‘l’espectacle’ del cap de setmana, quan es van trencar les negociacions per la convocatòria del referèndum. ‘S’ha de votar sí’, va dir.

 

Informació relacionada:

Vuit respostes sobre el ‘corralito’ de Grècia i les seves conseqüències

L’Ibex-35 cau un 4,56% en la pitjor jornada borsària des de 2012

Manifestació a favor del ‘no’ a la plaça Sintagma d’Atenes

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any