Els balls de diables centenaris de Catalunya es troben a Vilafranca

  • Nou colles participen a la trobada, que culminarà amb una mostra de balls parlats

VilaWeb
Redacció
30.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Nou de les colles de diables més antigues del país participen avui a la XVIII Mostra de Balls Centenaris amb Parlaments que es fa a Vilafranca del Penedès. Al llarg del dia faran diverses exhibicions pels carrers de la vila, que aquest any és la capital catalana de la cultura. A més, com a novetat d’enguany, participaran per primera vegada a la mostra una representació dels balls que fan les colles infantils. La Mostra de Balls Centenaris amb Parlaments és una de les trobades més importants de cultura popular i tradicional del món del foc.

Molts anys abans que s’inventés el correfoc, les colles de diables feien balls parlats, una representació de la lluita entre les forces del bé i les forces del mal. Aquest model és considerat el ball de diables tradicional i prové d’una zona molt concreta de la nostra geografia: el Camp de Tarragona i les comarques del Penedès i el Garraf. Per això ja fa vint-i-vuit anys que les colles que mantenen aquesta tradició van crear la Mostra per preservar aquest valuós llegat.

Cada any les nou colles centenàries es reuneixen en una població i fan una mostra dels seus balls. Enguany es troben avui a Vilafranca en una diada que serà molt intensa: començarà de bon matí amb una tabalada pels carrers de la vila, seguirà amb la mostra infantil i, a la tarda, els diables representaran els seus balls. Es farà a les 17.30 davant el Palau Baltà i cada ball representarà el seu acte sacramental i llegirà algun vers satíric. La trobada s’acabarà al vespre amb una cercavila de foc i un concert de Dr. Calypso.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any