El caos a la rodalia de Barcelona ha afectat dos-cents trens

  • El conseller Santi Vila es planteja de demanar el traspàs complet de competències

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.05.2015 - 08:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

80.000 usuaris i 200 trens s’han vist afectats pel caos a la xarxa de Rodalia i Regionals de Renfe, arran de l’avaria informàtica al Centre de Control de Trànsit Ferroviari, segons fonts de la companyia. La incidència ha començat poc abans de dos quarts de set del matí i el col·lapse i els retards han fins passat el migdia. El conseller de Territori, Santi Vila, ha advertit que si la situació no es resolia en pocs dies la Generalitat demanaria el traspàs complet de competències. Per la seva banda, Adif ha obert un expedient a l’empresa proveïdora dels serveis informàtics, Schneider.

La incidència ha començat poc abans de dos quarts de set de matí i uns vint minuts més tard l’avaria a l’ordinador central s’ha reproduït de manera permanent a totes les línies, fet que ha obligat a aturar els combois per motius de seguretat. Renfe ha aconsellat als usuaris d’emprar serveis alternatius per fer els seus trajectes.

El col·lapse ha estat absolut. Renfe ha dit a Twitter que des de les vuit del matí s’havia recuperat el funcionament del servei de control centralitzat, però el problema de circulació s’ha mantingut durant tot el dia.

El traspàs complet de competències

El conseller de Territori, Santi Vila, ha comparegut a primera hora de la tarda i ha sentenciat: ‘Si la situació no es resol a curt termini exigirem al ministeri de Foment el traspàs complet de competències de tota la xarxa de Rodaliea’. Vila ha explicat que havia parlat amb la ministra Ana Pastor a primer hora del matí  li havia exigit ‘que vingués a Catalunya el president d’Adif a donar explicacions’.

‘Ja no és una qüestió d’inversió en infrastructures; és inadmissible que el 2015 hi hagi un problema de software i que no hi hagi ningú que asseguri que no tornarà a passar’, s’ha queixat el conseller.

De retruc, dificultats a les carreteres

De resultes del col·lapse a les línies de rodalia, molts usuaris han agafat el cotxe per anar a treballar, i això ha fet que les vies d’accés a Barcelona, habitualment ja molt plenes, també se saturessin. És el cas d’autopistes com la C-58, la AP-7, la C-31 i la C-32, a més de les rondes de la ciutat. Vegeu l’estat del trànsit en aquest enllaç i en aquest altre.

Un TGV, aturat a l’entrada de Sants des del migdia 

Per acabar-ho d’adobar, un tren d’alta velocitat és aturat des del migdia a l’entrada de l’estació de Sants de Barcelona a causa d’una avaria mecànica al comboi mateix, segons que ha indicat Renfe. El tren feia el trajecte Marsella – Madrid i ha quedat avariat a l’entrada de l’estació a dos quarts d’una del migdia, amb 219 passatgers. Segons fonts de la companyia, cap a un quart de tres del migdia, s’hi ha desplaçat un altre tren per fer el transbordament dels passatgers. Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Ferrocat arran de la incidència.

Us oferim tot seguit la informació que piulen a Twitter els mateixos usuaris de Renfe fent servir les etiquetes #rod1 #rod2 #rod3 #rod4 #rod7 #rod8.





La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any