‘En la mítica terra dels prodigis’, aquesta setmana en obert a VilaWeb

  • Us oferim accés complet al film que denuncia la situació de l'escola al País Valencià

VilaWeb
Redacció
18.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Durant aquesta setmana VilaWeb ofereix accés a la versió íntegra del film ‘En la mítica terra dels prodigis… Escola, barracons i galetes’, un retrat de les mancances d’infrastructures educatives de moltes escoles públiques valencianes. El documentari ha estat escrit i dirigit per Javier Quintanilla i Frederic Ibáñez. Fins ara s’havia presentat en unes quantes localitats valencianes i se n’havien vist algunes parts. Però aquesta setmana es podrà veure íntegrament a VilaWeb.

L’eix central del film és la Sofia, una xiqueta de deu anys que no entén com el govern valencià ha pogut destinar quantitats ingents de diners a tota mena d’esdeveniments i grans obres i, en canvi, ha descurat la seva escola, que malda per sobreviure entre mòduls prefabricats. La Sofia vol tenir explicacions per a entendre la realitat valenciana i, en definitiva, saber què ha portat la seva escola a aquesta situació. Per això conversa amb personalitats polítiques com ara Ximo Puig, secretari general del PSPV-PSOE i candidat a presidir la Generalitat; Mònica Oltra, portaveu i candidata de Compromís; i Ignacio Blanco, portaveu d’EUPV. La consellera d’Educació de la Generalitat, Maria José Català, es va negar a aparèixer-hi.

L’origen del documentari

Segons que explica un dels realitzadors, Frederic Ibàñez, la idea de fer el film va sorgir a Nàquera, municipi del Camp de Túria. ‘Una de les escoles del poble va sobreviure durant anys entre barracons i cap de les reclamacions de millora no van ser escoltades per l’administració’, diu. De sorpresa, anys després, una mare de l’escola es va assabentar que la Unió Europea havia destinat una partida a millorar infraestructures escolars al País Valencià, però que mai no s’hi havia fet cap millora. ‘Vaig pensar que calia explicar aquesta història’, diu Ibáñez. I afegeix: ‘Sobretot volem que siga un element de reflexió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any