El Vaticà i el Marroc, les noves delegacions que obrirà la Generalitat

  • L'executiu aprova el pla d'acció exterior i el durà endavant tot i la 'covardia' de Rajoy de 'prohibir allò que no li agrada'

VilaWeb
Redacció
12.05.2015 - 18:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern aprovarà ben aviat els decrets d’obertura de noves delegacions de la Generalitat a l’exterior, entre les quals hi haurà el Vaticà i el Marroc, segons que ha pogut saber VilaWeb. El conseller de Presidència, Francesc Homs, ha presentat el pla estratègic d’acció exterior 2015-2018, que té el propòsit d’internacionalitzar Catalunya i reforçar les relacions amb la UE i els organismes internacionals. Homs ha reconegut que no sabia si el govern espanyol impugnaria el pla, tot i que s’empara en un article de la llei d’acció exterior no impugnat. Tot amb tot, ha garantit que continuarien endavant malgrat la ‘covardia’ de Madrid que ho prohibeix en lloc de combatre-ho democràticament. ‘Són tics d’una altra naturalesa’, ha dit.

Acabada la reunió del consell executiu, Homs ha dit que aquesta legislatura s’aprovaria l’obertura de noves delegacions de la Generalitat a l’exterior, després de les de Roma i Viena, ja anunciades. No ha especificat quines ni quantes, perquè ‘els que descaradament van a rebentar-ho tot no tinguin temps per a no deixar ni créixer les coses’. ‘Hem de preservar la pròpia estratègia’, ha dit.

El govern ha aprovat el pla estratègic d’acció exterior 2015-2018, que fixa quatre objectius: promoure i defensar Catalunya a Europa i al món amb la internacionalització de l’economia, la cultura i el coneixement; refermar la vocació europeista i mediterrània del país; contribuir als objectius globals de la pau, la seguretat i els drets humans; i promoure una diplomàcia més moderna i eficaç que doni suport als catalans a l’exterior.

Això implicarà, segons el pla, enfortir, ampliar i professionalitzar les estructures governamentals de l’acció i el servei exterior de Catalunya; bastir i reforçar les relacions bilaterals de Catalunya i les aliances amb els altres actors, xarxes i organismes internacionals i participar i reforçar les relacions amb les institucions i els òrgans de la UE per representar, defensar i promoure els interessos generals del país.

Homs ha recordat que el govern espanyol va portar al Tribunal Constitucional determinats articles de la llei d’acció exterior, però no el 15, que és el que parla d’aquest pla, i per tant, no és suspès. De tota manera, ha recordat que el debat molt sovint no és veritablement legal, sinó que hi ha coses que el govern espanyol ‘no les comparteix i en comptes de tenir el coratge de combatre-ho democràticament, simplement ho liquida’. Tot i no saber si serà el cas d’aquest pla, Homs ha lamentat que l’executiu de Mariano Rajoy ‘abusi del poder’ que té i actuï de manera ‘covarda’. ‘Com que no els agrada això que passa a Catalunya, en lloc de combatre-ho democràticament, ho prohibeixen.’

Aquest pla començarà un tràmit de consulta amb la societat civil organitzada i amb el món local després de les eleccions municipals i tot seguit s’enviarà al parlament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any