Corròp, nova formació occitanista a l’Aran en aquesta campanya

  • De caràcter assembleari, vol trencar el 'bipartidisme i la manera de fer política' a la vall

VilaWeb
Redacció
08.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A l’Aran, el 24 de maig, no solament s’hi fan eleccions municipals: també s’elegeixen els membres del Conselh Generau, el govern de la vall. I aquesta vegada la campanya arrenca amb una nova formació de caràcter clarament occitanista al mapa electoral aranès: Corròp (‘conjunt de persones agrupades amb un objectiu comú’, en aranès). ‘A l’Aran cal canviar la manera de fer i de decidir, cal que els ciutadans participin en totes les decisions i tinguin el dret de decidir; per això neix Corròp.’ D’aquesta manera explica Mireia Boya, una de les promotores, la raó de ser del nou partit, que vol trencar el bipartidisme històric de la vall, entre Convergència Democràtica Aranesa (CDA, mirall de CiU a l’Aran) i Unitat d’Aran (partit coalitzat amb el PSC).

Tot amb tot, Corròp es presenta només a un municipi, Les, el segon de la vall, i a un dels terçons per al Conselh, el de Quatre Lòcs, que és una de les sis circumscripcions de la Vall, la més septentrional. Segons Boya, que és també cap de la llista per Les, en eleccions posteriors no es descarta de presentar-se en més municipis i en tots els terçons.

Mirant cap a Occitània

Corròp és un partit assembleari amb la mirada posada al nord, cap a Occitània, més que no pas cap a Catalunya. De fet, és l’únic partit que ha difós el seu programa electoral únicament en aranès, l’occità de l’Aran. Per Corròp, l’Aran és part de la nació occitana. Fins al punt que alguns dels seus membres han estat vinculats a Llibertat, un partit occitanista de l’estat francès. Tot i que els integrants de Corròp són independents, també n’hi ha de vinculats o que simpatitzen amb atres partits com ara Esquerra Republicana Occitana, la CUP i Iniciativa per Catalunya.

‘La gent de l’Aran viu cansada de no poder opinar, de no participar –explica Boya–. Només hi ha dos partits, que es dediquen a desfer el que ha fet l’altre quan arriben al poder, i finalment els aranesos ens hem adonat que això no és fer política per als ciutadans, que volem participar i decidir.’ 

Podem refusa de formar-ne part

En les primeres converses abans de la fundació de Corròp, també hi van participar membres de Podem a la vall, però finalment aquesta formació espanyola dirigida per Pablo Iglesias va refusar d’integrar-s’hi, amb la idea de fer una llista pròpia al municipi de Vielha. Tanmateix, Podem no presentarà cap llista a la Vall, ni a Vielha. En canvi, sí que s’hi presentarà Ciutadans, només a l’Ajuntament de Vielha, i serà la segona novetat a la vall.

La independència de Catalunya?

Corròp és un partit occitanista, que malda pel reconeixement de la nació occitana. Però què en pensa de la independència de Catalunya? ‘El nostre programa incorpora d’una manera diàfana el dret de decidir dels ciutadans en tots els àmbits, però la posició sobre la independència de Catalunya encara no ha estat debatuda en les assemblees del partit; sabem que ho haurem de fer i sabem també que dins el partit hi ha independentistes catalans i gent que no ho és’, explica Boya. Tanmateix, a títol personal Boya, que fins fa algunes setmanes era també la coordinadora de l’ANC a l’Aran, sí que havia expressat en aquest reportatge de VilaWeb els beneficis de la independència de Catalunya per a l’Aran i per a Occitània, argüint que seria un primer pas cap al reconeixement d’Occitània i de l’occità.

La defensa de la llengua

Dins el programa de Corròp hi ha una cosa que sí que queda clara: la defensa de la llengua, l’occità. El partit proposa de fer accions permanents per a informar tots els nouvinguts sobre la llengua de la vall i ajudar-los a aprendre-la. Proposen, per exemple, de promoure més els cursos gratuïts d’aranès que ofereix el Conselh Generau. Boya considera que, en aquest camp, el Conselh Generau no ha fet tant com caldria, tenint en compte les competències que té.

Les aspiracions de Corròp

Conscient que presentant-se a un sol terçó és impossible de guanyar les eleccions al Conselh, Corròp aspira a obtenir un dels tres consellers que s’elegeixen al terçó de Quatre Lòcs. ‘Sovint els dos principals partits obtenen quasi el mateix nombre de consellers al Conselh. Per tant, si Corròp n’obtingués un, podria ser decisiu, frontissa, i podríem exigir les maneres de fer política que reclamem, amb molta més participació dels ciutadans.’

A Les, en canvi, una població de mil habitants, Corròp aspira a guanyar les eleccions. ‘El batlle actual, d’Unitat d’Aran, fa vint-i-vuit anys que és al poder i només per això és necessari un canvi; i el canvi real, per la manera de fer, és Corròp.’

Vegeu ací el vídeo d’AranTV de la presentació de Corròp, feta dimecres:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any