Irlanda i Gal·les, expectants amb el terratrèmol escocès de dijous

  • Els nacionalistes gal·lesos i irlandesos es mantindran però no creixeran

VilaWeb
Redacció
04.05.2015 - 18:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les eleccions britàniques de dijous passaran a la història pel gran salt endavant del nacionalisme escocès. Totes les enquestes pronostiquen una victòria insòlita de l’Scottish National Party que podria guanyar absolutament tots els escons escocesos en joc. Això voldria dir passar dels sis escons que té actualment al parlament britànic a cinquanta-nou i decidir qui forma govern, perquè cap partit no arribaria a la xifra necessària sense aquest suport. Si l’SNP no arriba a aconseguir tots els escons, igualment ningú no dubta que n’obtindrà la immensa majoria, mesos després d’haver fracassat en el referèndum d’independència.

En l’actual parlament britànic els sis diputats de l’SNP no són els únics nacionalistes. Irlandesos i gal·lesos també hi tenen representació, una representació que fins ara era bastant igualada, però que a partir de dijous serà completament diferent. Per això tots es miren el salt històric de l’SNP amb un gran interès.

Al parlament britànic actual hi ha cinc diputats del Sinn Féin irlandès, tres del Plaid Cymru gal·lès i tres més dels socialdemòcrates i laboristes irlandesos. També hi ha vuit diputats unionistes irlandesos i un de l’Aliança, un moviment irlandès en principi unionista però que accepta que cal negociar amb els republicans.

Les perspectives a Irlanda i a Gal·les

Les perspectives electorals a Irlanda i a Gal·les no són comparables amb les d’Escòcia.

A Gal·les el Plaid Cymru sembla que no tindrà dificultats per a revalidar els 3 escons i, a tot estirar, podria aspirar a guanyar-ne un parell més, a costa de diputats liberal-demòcrates. Podria obtenir un 12% dels vots, que voldria dir que hauria guanyat tres punts des de l’inici de la campanya.

A Irlanda, el panorama és encara més complex. Les enquestes preveuen que els unionistes tindrien un diputat més, i arribarien a 9 i que es mantindrien els 5 del Sinn Féin i el 3 socialdemòcrates, també nacionalistes. L’Aliança podria perdre el diputat que té, en disputa amb el novè escó dels altres unionistes. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any