Guerra oberta al PP valencià pel cas Rus

  • Mariano Rajoy vindrà a València demà, per mirar de mantenir el control · Rus desafia el partit: 'De moment, continue'

VilaWeb
Redacció
04.05.2015 - 01:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Alfonso Rus ha decidit de no fer cas de la pressió directa del Partit Popular i especialment del president valencià, Alberto Fabra, perquè deixi els càrrecs institucionals, com el de president de la Diputació de València i el de batlle de Xàtiva, càrrec que deté des del 1995 i al qual es tornava a presentar el 24 de maig. Després de ser suspès de militància del PP dissabte, ahir va anunciar que no presentaria la dimissió: ‘De moment, continue.’

No es va estar d’aclarir: ‘A mi no m’han expulsat, m’han inhabilitat.’ I fins i tot va deixar anar una clara amenaça: ‘A partir del dia 25 aclariré aquest complot i d’on ve.’

Un partit trencat i desconcertat

En el cas Rus el PP valencià ha actuat com no ho havia fet mai. Tots els anteriors dirigents implicats en casos de corrupció (Francisco Camps, Rafael Blasco, Sonia Castedo, Milagrosa Martínez i Carlos Fabra, per exemple) havien estat defensats en primera instància pel partit, sovint durant anys. I mai no havien rebut pressió mentre la justícia investigava. En canvi, ara Rus ha estat expulsat del partit de manera fulminant, en cosa d’hores i sense que els tribunals encara hagin emès cap veredicte. Evidentment, la proximitat de les eleccions valencianes i municipals hi té molt a veure. Aquest escàndol supera el que qualsevol partit pot aguantar quant a desgast electoral. Però la guerra de sectors dins el Partit Popular valencià també hi treu el nas.

Rus havia articulat al seu voltant, fent servir els ingents recursos de la Diputació de València, una trama política de dirigents del PP en què se sentien còmodes tots els qui, per una raó o una altra, discrepaven del president de la Generalitat, Alberto Fabra. Fins i tot Rita Barberá havia bastit ponts amb Rus i no dubtava a definir-lo de figura emergent del partit. D’un partit tocat i enfonsat que arriba a les eleccions completament perdut, però encara amb la possibilitat de ser el més votat.

Fabra és, doncs, el darrer baluard. Tots els dirigents històrics que van fer del PP el partit del poder o han desaparegut o són a presó o són sotmesos a judici: Francisco Camps, José Luis Olivas, Rafael Blasco, Juan Cotino… Només Zaplana, per alguna estranya raó, resta en un discret tercer pla intocat, una mica a la manera d’Aznar. Desaparegut Rus i greument tocada també Barberá, Fabra pràcticament no té cap entrebanc per a refer el PP valencià. Excepte l’abisme electoral que es bada als seus peus i que cada minut que passa sembla més ample, més enorme.

Per això també Rus manté l’envit. Per a alguns sectors importants del PP valencià, Fabra és una mena de traïdor que ha deixat caure figures clau del partit sense fer gaire esforç. El dibuixen com un apocat, incapaç de sobreposar-se al ‘linxament mediàtic’ del partit. I no són pas pocs els qui creuen que, tal com van les coses, valdria més una derrota que provoqués la catarsi. Rus sap que ell no té defensa possible, però també que pot fer molt de mal al president.

Rajoy, demà a València

Enmig d’aquest ambient tan tens i carregat Rajoy arriba demà a València per a participar en un acte pre-electoral que ha canviat de significació arran de l’escàndol Rus. El PP preparava un acte molt informal que incloïa una passejada a peu de Rajoy pel centre de la ciutat, però ara no se sap pas què acabarà passant. El president del govern espanyol anirà acompanyat tothora del de la Generalitat i en algun moment, però no sempre, per la batllessa de la ciutat. També hi haurà temps per a una reunió amb la direcció valenciana del PP en què, de segur, l’afer Rus serà central.

Suspensió de la militància

El Partit Popular va decidir de suspendre de militància el batlle de Xàtiva i president de la Diputació de València Alfonso Rus, arran de l’escàndol desfermat per la difusió de converses que el poden implicar en la investigació del cas Imelsa, una presumpta trama de comissions, desviament de fons i possible emblanquiment de diners. Poc abans de la suspensió, Rus —també president provincial del PP— havia desafiat el partit assegurant que continuaria endavant i que se sentia ‘indefens i víctima d’un atac informatiu i polític brutal’ emmarcat en la campanya electoral.

Amb la suspensió, Alfonso Rus perd únicament la presidència provincial del partit, que ha quedat en mans del secretari general, Vicente Betoret. En canvi, manté la presidència de la Diputació de València i la batllia de Xàtiva, malgrat l’exigència d’Alberto Fabra ahir: ‘Alfonso Rus és fora del PP i hauria de deixar pas a unes altres persones’, va dir en un acte a Castelló. Fabra va defensar també la decisió de suspendre’l per ‘no avergonyir cap ciutadà’, arran de les converses enregistrades de Rus comptant diners. I va afegir: ‘Rus haurà d’explicar què feia en un cotxe comptant diners.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any