S’ha mort el periodista Xavier Vinader

  • Referent del periodisme d'investigació, va ser un dels qui va indagar més a fons el terrorisme d'estat i l'extrema dreta

VilaWeb
Redacció
09.04.2015 - 13:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El periodista Xavier Vinader s’ha mort aquesta matinada a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona a causa d’una pneumònia. Nascut a Sabadell, Vinader tenia seixanta-vuit anys. Va ser un referent del periodisme d’investigació i un dels periodistes que va indagar més a fons el terrorisme d’estat. També va informar de la Revolució del Clavells portuguesa i de la guerra de l’Afganistan.

El 1979 va publicar a la revista Interviú dos articles sobre l’extrema dreta al País Basc. Poc després, ETA va matar dos dels individus esmentats a l’article i això va fer que el 1981 l’Audiència espanyola el condemnés a set anys de presó, acusat d’imprudència temerària. Vinader es va exiliar i va tornar a Catalunya el 1984. Després de tres mesos empresonat, va ser indultat. Va escriure a El Temps, La Vanguardia, El Mundo i Europa Press. 

Va lliurar el seu valuós arxiu al Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona i el 2007 la Generalitat li va atorgar la Creu de Sant Jordi.

El documentari ‘Xavier Vinader, periodista. Contra la guerra bruta’, de Xavier Montanyà i Àngel Leiro, emès per TV3 fa poques setmanes, n’oferia un retrat centrat sobretot en les investigacions que havia fet durant la transició a l’estat espanyol, que demostren la connexió entre l’estat i grups terroristes.

 

Informació relacionada: 

Xavier Vinader: ‘Em preocupa la mediocritat de les elits’ (17-2-2015)

Xavier Vinader, un periodista contra la guerra bruta de l’estat (15-10-2014)

Xavier Vinader: ‘L’extrema dreta arriba allà on la gent d’uniforme no pot arribar’ (27-2-2012)

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any