La història del canvi d’hora

  • Quan siguin les dues de la matinada caldrà avançar una hora el rellotge

VilaWeb
Redacció
28.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta nit vinent, quan siguin les dues, haurem d’avançar una hora el rellotge, seguint el canvi d’horari d’estiu. El gest respon a la mesura que porten a terme una vuitantena de països a tot el món per a reduir el consum global d’energia (vídeo). En teoria, l’avançament i l’endarreriment del rellotge a la tardor i a la primavera ha de fer coincidir el començament de la jornada laboral amb les hores de llum.

L’horari d’estiu (també denominat DST, Daylight saving time) el va inventar el neozelandès George Vernon Hudson l’any 1895, però no va ser fins el 30 d’abril del 1916 que es va implementar per primera vegada a Alemanya, en plena Primera Guerra Mundial, per tal d’estalviar carbó. Des d’aleshores, diversos països l’han anat implementant, particularment des de la crisi del petroli del 1973, per tal d’aprofitar la llum diürna i estalviar així energia.

Quan canvien l’horari als altres països?

Les dates de començament i acabament de l’horari d’estiu varien, però generalment, a l’hemisferi nord comencen el primer diumenge d’abril o l’últim de març, quan s’avança una hora, i finalitza el darrer diumenge d’octubre, quan es retarda una hora. A l’hemisferi sud, les dates de començament i acabament són sis mesos més tard. Tanmateix, no tots els països ho fan el mateix dia. La majoria, com nosaltres, l’implanten el diumenge 29 a les dues de la matinada, que passen a ser les tres. És el cas d’Àustria, França, Itàlia, Noruega i Dinamarca entre molts d’altres. Irlanda, Portugal i alguns països del Regne Unit ho fan també demà, però una hora abans, a la una de la matinada. I països com Estònia, Grècia, Ucraïna, Bulgària o Turquia ho fan també aquest dia però a les tres de la matinada. Altres països, van canviar l’hora ahir, com Jordània, Síria i Israel, i d’altres avui, com la Franja de Gaza i Mongòlia. I, per últim, hi ha països que ho fan amb una setmana de diferència, com Austràlia, Mèxic, Nova Zelanda i l’Antàrtida, que fan el canvi el diumenge 5 d’abril, i Iran i Paraguai que ho van fer el 22 de març.

Actualment, a Amèrica del Nord i a Europa es continuar fent el canvi d’hora. En canvi, als països de les zones més equatorials, com la zona central d’Àfrica (Angola, Benín i Botswana) i a alguns països d’Amèrica Central, com a Bonaire, a les Illes Caiman i a Curacao, no ho faran. Tampoc ho fan alguns països d’Àsia com Afganistan, Bahrain o Cambodja, ni tampoc alguns d’Oceania, cim les Illes Marshall, Niue i Papua Nova Guinea.

En el següent mapa es poden veure els diferents països que implementen l’horari d’estiu. Cliqueu al damunt per a fer gran el mapa.

World map. Europe, most of North America, parts of southern South America and southeastern Australia, and a few other places use DST. Most of equatorial Africa and a few other places near the equator have never used DST. The rest of the landmass is marked as formerly using DST.

No sempre una hora

La majoria de rellotges s’ajusten una hora endavant o enrere, però al llarg de la història hi ha hagut diverses variacions, com ajustaments de mitja hora o doble-ajustaments de dues hores, i en alguns casos, de 20 i de 40 minuts. L’ajust de dues hores va ser usat per diversos països durant els els anys 1940, mentre que els de mitja hora el va fer vegades a Nova Zelanda durant la primera meitat del segle XX.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any