Calaix de trucs

  • El consultor informàtic Joan Jofra ens proposa cada setmana solucions als problemes informàtics

VilaWeb
Joan Jofra
28.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa uns quants dies que vaig recollint un grapat de llocs web que m’ajuden en el dia a dia. N’he fet un resum per poder compartir-los amb vosaltres, perquè us facin la vida més senzilla.

El dia a dia

Per a solucionar-nos la vida amb els PDF hi ha l’eina gratuïta i sense necessitat de registre, perfecta per a vosaltres, que és PDF Burguer, ara anomenat Docs Zone. Amb els seus serveis podreu:

-convertir fitxers del vostre ordinador a PDF (Word, Excel, imatges, etc.)

-combinar fitxers de diferents formats en un PDF

-convertir una web en PDF

I al revés:

-convertir un PDF a Word

-convertir un PDF a Excel

-i convertir un PDF a una imatge

Per a fer encara més coses, PDFescape us permet de modificar o posar notes com si fossin post-it en un document PDF, incloure-hi un formulari o bé omplir-lo i, al final, afegir una contrasenya al document resultant.

Si alguna vegada heu tingut la necessitat per a fer una presentació d’enregistrar el que feu a la pantalla per a ensenyar els passos que cal seguir per configurar un programa, per exemple, Screenr és la solució basada en web. I, si voleu, quan ho tingueu, ho podeu pujar a YouTube. Sense instal·lar res a l’ordinador, funciona en els Macs i PC i, fins i tot, es reprodueix a l’Phone.

Per als qui parleu anglès, un ‘eggtimer’ és un avisador de temps, allò que t’avisa quan l’ou dins l’aigua bullint és al punt, dur, etc. Doncs Eggtimer és una web que fa exactament això: hi indiques un temps i dius que t’avisi quan hagi passat. Té alguns temporitzadors especials, per exemple el Brusteeth, que et marca el temps necessari per a un bon raspallat de dents, dos minuts.

I quantes vegades us heu trobat que no sabíeu quina combinació de tecles calia fer per a una icona de telèfon o una emoticona? Doncs aneu cap a Copypastecharacter, que us pinta tots aquests caràcters en pantalla perquè pugueu copiar-los i enganxar-los. Només heu de fer clic en la icona que necessiteu i després enganxar-la al vostre document.

Una web no precisament necessària, però que us agradarà, és Wallhaven, una gran col·lecció de fons de pantalla en moltes definicions. Fa poc va tancar una de les webs més importants i aquesta recull els dissenys que tenia.

I encara més disseny: si el que busqueu són icones per a les vostres presentacions, per als vostres documents o per a les vostres webs, tres adreces: 

Iconfinder presumeix de tenir 472.000 icones, classificades per categories i estils.

Findicons, amb 475.000… quina curiositat. Acaben d’obrir la pàgina Vector.me amb gràfics vectorials, l’únic lloc que dóna resultats a la cerca de ‘catalan flag’.

IconArchive, amb 587.000, al capdavant…

 El funcionament gairebé sempre és el mateix: moltes de les icones són gratuïtes per a ús particular, però cal pagar per a ús comercial o per a més alta qualitat, excepte les que explícitament diuen que són gratuïtes per a ús comercial.

Un compressor d’imatges, perquè us ocupin menys espai i que, quan les poseu a la web, no gastin tant de temps de baixada, és Compressor.io. He fet una prova amb una foto de 6,6 MB i l’ha comprimida a 1,25 MB. Una vegada ‘comprimida’ us permet de guardar-la o bé a Google Drive o bé a Dropbox. Permet de tractar imatges en format JPEG, PNG, GIF i SVG i permet de fer compressió ‘lossless’ o ‘lossy’, és a dir, sense pèrdua d’informació o amb pèrdua.

La vida a internet

L’escurçador d’adreces de Google fa que quan hagis d’enviar una adreça, per mail o per Whatsapp, no hagis d’escriure una llarga llista de lletres que, a més de ser pràcticament impossible de copiar, queden estèticament molt malament als missatges. Així que millor que aneu a la pàgina de Goo.gl, copieu l’adreça de veritat ben llarga i us l’escurçarà. Si ho feu quan esteu identificats amb el vostre compte de Google, us guardarà estatístiques de qui ha fet servir la vostra adreça escurçada. Feu la prova amb aquesta adreça de Pensalla.cat.

I l’allargador d’adreces, Unfurl, que fa la cosa inversa: a partir d’una adreça escurçada us diu quina és l’adreça original en cas que tingueu sospites que us pot portar a algun lloc web perillós. Una vegada entrada l’adreça us diu on us portarà i un estudi de confiança de la web i dels seus enllaços i scripts. També podeu fer la prova amb la mateixa pàgina de Pensalla.cat.

I l’escurçador d’adreces de mail Scrim, que serveix perquè no poseu la vostra adreça de mail en pàgines web o blocs, o a Twitter, fòrums, Facebook, etc., perquè els ‘recollidors’ d’adreces per a alimentar les llistes d’spam es dediquen a analitzar pàgines i caçar adreces.

Això no s’acaba aquí. Continuaré fent col·leccions d’adreces per a futurs programes. La setmana vinent: recursos d’emergència i recursos per als qui feu webs o blocs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any