L’Auditori de Girona s’omple a vessar en suport al jutge Vidal

  • En un acte ple de personalitats organitzat per El Punt Avui i la Fundació Llibreria les Voltes amb el suport de l'Ajuntament de Girona

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.03.2015 - 13:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Sala Montsalvatge de l’Auditori de Girona ha quedat petita per l’acte de suport al jutge Santiago Vidal que havien organitzat aquest migdia El Punt Avui i la Fundació Llibreria les Voltes, amb el suport de l’Ajuntament de Girona. Més de mil quatre-centes persones han volgut mostrar la seva solidaritat amb Vidal, suspès per tres anys pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) espanyol per haver escrit un esborrany de constitució catalana.

El batlle de Girona, Carles Puigdemont, el sociòleg i membre del Consell Assessor per la Transició Nacional, Salvador Cardús, el director del diari ‘El Punt Avui’, Xavier Xirgu, o un dels caps de la Fundació Llibreria Les Voltes, Joan Matamala, han estat alguns dels quals han expressat –damunt l’escenari– la ‘injustícia’ que s’havia comès amb la suspensió del jutge Santiago Vidal. ‘Vivim un procés de regeneració ètica i construcció del país en els valors de l’honestedat i la coherència’, ha explicat el batlle gironí, consistori que també ha ajudat a l’organització de l’acte. Entremig de lectures de poemes de Miquel Martí Pol s’han anat succeint els discursos, tots ells en defensa de la figura del jutge, la seva valentia, esforç i treball per la construcció del nou ‘estat republicà català’.

L’acte ha començat amb el Cant de la Senyera, interpretat per la coral Poble que Canta, i entonat pel públic assistent. El director adjunt d’El Punt Avui, Jordi Grau, ha presentat l’acte. Puigdemont ha volgut agrair el compromís de Vidal i la ‘vocació de servei al país’. I li ha dit: ‘No tothom està disposat a fer el sacrifici que has fet.’

Vidal explicarà el seu futur a finals de març

Abans de realitzar el seu discurs, l’empresari gironí i màxim accionista del diari ‘El Punt Avui’ ha lliurat un llapis de memòria al jutge amb totes les 5.000 mostres de suport que fins ara han anat recollint des del diari. ‘Moltes gràcies, realment després d’aquestes setmanes vull agrair especialment el suport d’en Joan Matamala i en Xavier Xirgu’, ha arrencat el jutge Vidal.

A diferència d’altres actes on havia participat, el jutge ha explicat que aquest diumenge ha volgut portar un paper amb el discurs escrit i llegir-lo per no equivocar-se a causa de l’emoció. Un objectiu que no ha aconseguit complir perquè en alguns moments, el jutge no ha pogut suportar la pressió o la intensitat del moment i se li han trencat algunes paraules. ‘Un dels valors que sempre he volgut mantenir ha estat la independència. No he estat un jutge neutre però això no vol dir que no sigui imparcial’, ha assegurat tot fent referència als motius de la seva suspensió.

El magistrat ha comentat que mai s’hagués pensat que l’estat espanyol pogués arribar tan lluny- faltant als valors de la justícia i la llibertat- pel fet de tenir unes opinions, uns sentiments i apostar per un estat propi català. ‘Només els règims autoritaris són incapaços de comprendre aquest desig’, ha subratllat. Al mateix temps, el jutge ha volgut deixar clar que sigui quin sigui el seu futur, sempre treballarà per la independència. ‘Potser no em puc reintegrar a la justícia espanyola però treballaré a la justícia catalana’, ha exclamat arrencant els aplaudiments del públic.

Vidal ha anunciat que a finals del mes de març – després de realitzar unes vacances- donarà a conèixer quin serà el seu futur. ‘Encara no ho he decidit, em sento molt afortunat per l’allau de propostes que he rebut, no només de partits polítics sinó d’institucions’, ha comentat. Al mateix temps, Vidal ha volgut acabar el seu discurs llançant un missatge clar als partits polítics. ‘En aquest procés tots som igual d’importants, no hi ha ningú imprescindible, jo no sóc líder de res només de mi mateix i el que no es pot fer és posar en perill aquesta oportunitat que tenim – el que serà potser l’única vegada- per disputes fraternals entre els partits’, ha sentenciat.

Cardús: ‘És propi de gent i països civilitzats reconèixer i homenatjar els gestos de coratge personal dels seus ciutadans’

Salvador Cardús ha dit que ‘és propi de gent i països civilitzats reconèixer i homenatjar els gestos de coratge personal dels seus ciutadans, sigui en el terreny que sigui’. També ha explicat: ‘El mateix jutge Vidal aquests dies ha dit que no es volia sentir ni un màrtir ni un heroi. I aquesta actitud, que encara l’honora més, és la segona qüestió que vull accentuar: més que en una resposta a l’agressió, cal que convertim aquest acte en una manifestació d’afirmació, orientada més al futur i al nord, que no pas al passat i a l’oest.’

Cardús també ha convidat a actuar en positiu i prenent la iniciativa: ‘Si alguna cosa hem après aquests darrers anys, és que aquest país ha començat de veritat a fer el seu propi camí cap a la llibertat i la justícia quan ha deixat de limitar-se a respondre les provocacions. És a dir, hem avançat just quan hem sabut dibuixar el nostre propi terreny de joc.’

I ha tancat el discurs amb unes paraules de Martin Luther King: ‘Us he de dir que en totes les nostres accions, ens hem de mantenir units. La unitat és allò que necessitem en questa hora, i si estem units aconseguirem no tan sols allò que desitgem, sinó allò que mereixem amb tota justícia.’

Membres del PSC i ICV són esbroncats

El magistrat ha deixat clar que ell entén i ‘respecta’ les diferències ‘legítimes’ entre les forces polítiques però ha assegurat que ara és l’hora d’anar tots units. ‘Ja ho he dit moltes vegades, el nostre pitjor enemic serem nosaltres mateixos’, ha subratllat. Per acabar, Vidal ha defensat que és una ‘persona humil’ i ha agraït tot el suport que li han donat els seus pares, esposa i fills.

L’únic moment de tensió que s’ha viscut ha estat durant la fotografia de grup quan els assistents han esbroncat els membres del PSC i ICV que anaven essent cridats per pujar a l’escenari i fer-se la instantània de record. Per altra banda, el públic ha aclamat els representants republicans com Josep Maria Terricabras. Una situació que ha despertat la indignació d’algunes de les personalitats, com Teresa Forcades o el mateix Santiago Vidal, qui han demanat que no esbronquessin als polítics.

Hi han assistit les líders de l’ANC i Òmnium Cultural, Carme Forcadell i Muriel Casals; el coordinador nacional de CDC, Josep Rull; el president del sindicat d’Unió de Pagesos, Joan Caball; membres de CCOO i de la UGT; el primer secretari del PSC a les comarques gironines, Juli Fernàndez; batlles de la zona com el batlle de Girona, Carles Puigdemont, i el batlle de Llagostera, Fermí Santamaria (CiU); l’eurodiputat d’ERC Josep Maria Terricabras; la diputada republicana al Parlament Gemma Calvet; la candidata del PSC a la batllia de Girona, Sílvia Paneque; el cap de la Fundació Llibreria Les Voltes, Joan Matamala; dirigents del diari El Punt Avui o el delegat territorial d’Interior a Girona, Albert Ballesta, entre molts d’altres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any