ICV i CCOO eviten que el Pacte Nacional pel Dret de Decidir consideri plebiscitari el 27-S

  • La CUP s'absenta per primera vegada de la reunió

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.03.2015 - 12:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Pacte Nacional pel Dret de Decidir (PNDD) s’ha reunit aquest matí per debatre sobre el seu paper en aquest punt del procés sobiranista, quan falten menys de set mesos per a les eleccions del 27 de setembre. L’ens, que aplega representants de les institucions, partits i entitats ha consensuat un document que evita de donar caràcter plebiscitari al 27-S arran de les reticències d’Iniciativa, CCOO i el Moviment Laic. 

Segons que ha explicat el president del PNDD després de la reunió, Joan Rigol, no hi ha hagut unanimitat en aquest punt perquè els representants d’ICV, CCOO i el Moviment Laic han manifestat les seves reticències a considerar plebiscitàries les eleccions del 27-S. I és per això que el document no parla de ‘plebiscitàries’ sinó de ‘dret de decidir’. 

Així, el manifest crida a votar el 27 de setembre per decidir el futur polític de Catalunya, però evita qualificar les properes eleccions de plebiscitàries i es limita a dir que ‘mantenen el dret de decidir exigit reiteradament i multitudinàriament per una gran part del poble català’. 

El document aprovat en la reunió d’avui, el PNDD es compromet ‘a motivar la participació de la ciutadania’, sempre ‘dins del civisme i amb criteris democràtics’. També constata que les forces que formen part de l’entitat ‘tenen una capacitat de convocatòria extraordinària’ que s’ha de fer servir en un pacte ‘on caben totes les opcions polítiques’. ‘No és una flamarada sinó una actitud assumida per part de molta gent’, ha dit Rigol. 

Sense la CUP

En la reunió d’avui s’ha absentat, per primera vegada, la CUP. ‘Em van demanar que excusés la seva presència, però que digués explícitament que donen suport al Pacte’, ha explicat el president de l’ens. 

La CUP es troba redactant la seva proposta de full de ruta, i ha decidit de ‘mantenir en repòs tots els espais relacionats amb el procés’ fins que no enllesteixi la seva proposta, que té previst de presentar el 21 de març. Aquest és el mateix motiu pel qual han congelat les negociacions sobre el full de ruta independentista del president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder republicà, Oriol Junqueras.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any