L’Eurogrup aprova les mesures proposades per Grècia per a allargar el finançament

  • El BCE i l'FMI també aproven les reformes, però demanen més concreció

VilaWeb
ACN
24.02.2015 - 18:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Eurogrup ha aprovat aquesta tarda les mesures proposades per Grècia per a allargar el finançament quatre mesos més. La valoració que han fet els ministres de Finances europeus de les propostes del govern grec és que són ‘prou completes per a ser un punt de partida vàlid per a una finalització satisfactòria de la seva revisió’. Així ho deia el comunicat difós després de la reunió, que s’ha fet per teleconferència. 

D’una altra banda, el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Central Europeu (BCE) també han aprovat la llista de reformes que vol implantar el govern d’Atenes, però han demanat més concreció. Amb l’acord de les institucions de la ‘troica’, Grècia rebrà crèdit europeu fins a final de juny.

Les prevencions del l’FMI i el BCE

La presidenta de l’FMI, Christine Lagarde, ha donat el vist-i-plau a les reformes però ha enviat una carta al president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, on diu que la llista no és prou concreta i demana aclariments en alguns punts, com ara l’evasió fiscal i la corrupció.

Igualment, el president del BCE, Mario Draghi, ha tramès una carta al cap de l’Eurogrup. Sobre la proposta grega diu: ‘La impressió inicial és que el document cobreix una àmplia gamma de reformes.’ Però hi ha trobat a faltar ‘propostes concretes i compromisos’ que poden ser avaluats per les institucions en el camp del ‘creixement, les finances públiques i l’estabilitat financera’. De totes maneres, Draghi ha afegit que, ‘tenint en compte la limitació de temps’ de Grècia per a presentar les reformes, era comprensible que no fossin més concretes.

Les reformes de Tsipras

Les reformes presentades pel govern d’Alexis Tsipras se centren, principalment, en la lluita contra la corrupció i l’evasió fiscal, com a mesures per a recaptar més diners per a l’erari públic i evitar algunes de les grans retallades i baixades de sous públics impulsades fins ara. A més, s’han reduït els ministeris i es faran retallades en càrrecs d’assessoria i dietes dels polítics, especialment pel que fa a cotxes oficials o més despeses de viatge. Tsipras també vol evitar els desnonaments i combinar la flexibilitat i la protecció en la reforma laboral. Malgrat que no revisarà les privatitzacions ja realitzades, sí que analitzarà ‘cas per cas’ les que queden pendents per aconseguir el màxim de beneficis per a l’estat grec.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any