El Consell Assessor de la Transició Nacional considera clau la MAT

  • Diu que és la manera d'evitar que el Principat sigui una 'illa energètica'

VilaWeb
Redacció
20.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui s’inaugura la línia de molt alta tensió (MAT) que connecta elèctricament el Principat amb l’estat francès, tot i que no tindrà activitat comercial fins a l’estiu. A la inauguració, hi haurà el president espanyol, Mariano Rajoy, i el primer ministre francès, Manuel Valls. S’hi afegirà el president de la Generalitat, Artur Mas, a l’hora de dinar. Per Mas, la connexió és una opció perquè Catalunya no sigui una ‘illa energètica’: ‘Si estem connectats amb la resta d’Europa amb tot o gairebé tot, per què no hem d’establir-hi també connexions elèctriques o d’energia?’, va dir fa pocs dies.

Mas també va admetre que aquest projecte tenia un ‘impacte territorial, com totes les infraestructures’. Per això, va dir, ‘hem de determinar si aquest impacte és raonable o no d’acord amb el benefici’.

Des d’un punt de vista estratègic, el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) destacava aquesta infrastructura en l’informe novè sobre l’abastament d’aigua i d’energia en una Catalunya independent. El CATN deia que la línia MAT Sentmenat-Bescanó-Baixàs, que connecta amb l’estat francès, podria ‘garantir intercanvis puntuals d’energia que asseguressin la disponibilitat energètica i l’estabilitat del sistema’.

Segons el CATN, aquesta línia MAT atorgarà a Catalunya ‘la clau del transport entre l’estat francès i l’espanyol atès que, a partir de la posada en servei de la nova línia, el 75% de la capacitat d’interconnexió amb França passarà per territori català’. I donava indicacions al govern per procurar la seguretat de subministrament elèctric i permetre d’aprofitar la capacitat del sistema elèctric català tenint en compte la bona capacitat d’interconnexió: ‘Haurà de crear les mesures necessàries per afavorir l’establiment de contractes bilaterals entre operadors del mercat elèctric, tant de compra com de venda d’energia.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any