Neix la Plataforma d’Arts Visuals de Catalunya

  • Aplega les set associacions del sector de les arts visuals · Per primera vegada, fan front comú davant les administracions

VilaWeb
Montserrat Serra
10.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Per primera vegada el sector de les arts visuals fa front comú per fer públics els problemes propis. Associacions d’artistes, galeristes, crítics i gestors han elaborat un comunicat amb reivindicacions i propostes i l’han fet arribar a les administracions (Departament de Cultura, diputacions, Ajuntament de Barcelona i Ministeri de Cultura espanyol).

Joan M. Minguet Batllori, president de l’Associació Catalana de Crítics d’Art, ha explicat a VilaWeb: ‘Volem fer valer que per primera vegada ens posem a treballar i a debatre plegats arran de la poca atenció que rebem per part de les administracions. Ens hi ha portat la situació crítica que vivim. Tots tenim molts problemes i els expressem, però d’entrada també vam estar d’acord que el comunicat no havia de denunciar solament la precarietat, sinó que també havia de contenir propostes. Ara, una cosa és clara: l’agenda l’hem de marcar nosaltres.’

D’entrada, al comunicat s’exposa la situació que viu el sector: ‘En els darrers anys s’ha viscut una clara involució d’idees i valors vinculats a la cultura, que són fonamentals en les democràcies occidentals.’ I enumera algunes de les mancances cròniques, sobre les quals el sector de les arts visuals reclama solucions a totes les administracions. En destaca algunes: el paper de l’educació artística a les escoles, la desconnexió entre la universitat i els agents culturals, la magra i decreixent presència de l’art als mitjans de comunicació públics i privats, la freqüent manca de rigor en els nomenaments de directors de museus i centres d’art; la manca absoluta d’una política institucional d’adquisició d’art contemporani, la falta d’una política coherent i sostinguda pel que fa als centres d’art i fàbriques de creació en el territori i també a Barcelona, la insuficiència d’ajuts a la creació i a la difusió nacional i internacional, el desinterès a crear un marc jurídic del món de l’art homologable al d’alguns altres estats europeus.

A la segona part del text s’exposen cinc grans propostes del sector a les administracions: dissenyar accions que relacionin veritablement l’educació i la cultura, definir un marc jurídic que estimuli l’ajut privat a la creació contemporània i el suport privat a les estructures productives i expositives, incentivar l’adquisició d’obres d’art contemporani, proposar la creació en un breu termini d’un fons d’art contemporani de caràcter público-privat que faci costat a la creació dels nostres artistes i assoleixi una funció prescriptora, reclamar dels mitjans de comunicació, públics i privats, més presència d’espais dedicats a la crítica i la reflexió cultural, especialment a l’art contemporani, posar sobre la taula la crítica situació de molts centres públics destinats a l’art i proposar mesures correctores.

La plataforma explica que la primera mesura serà organitzar unes jornades de debat el mes de maig, ‘amb l’objectiu de fer un diagnòstic, buscar solucions i aportar elements per al disseny d’un nou marc desitjable per a les arts visuals a Catalunya’.

Minguet aclareix que d’aquestes jornades n’haurien de sortir unes conclusions que conformessin un programa consensuat per a tot el sector, de cara a les administracions. El comunicat també deixa ben clar que el sector vol tenir una implicació important en la definició de les polítiques que cal aplicar: ‘El Departament de Cultura de la Generalitat vol iniciar la redacció d’un pla integral del sector de les arts visuals, fet que valorem positivament, entenent que es farà amb la participació dels diferents agents del sector, que es tindran en compte els seus criteris i que es determinaran objectius precisos que siguin compartits.’

Us oferim el comunicat complet (pdf), que signen l’Associació Catalana de Crítics d’Art; Art Barcelona, associació de galeries; Associació d’Artistes Visuals de Catalunya; Associació Professional de la Gestió Cultural de Catalunya; Gremi de Galeries d’Art de Catalunya, Instituto de Arte Contemporáneo. Grup Catalunya; i la Xarxa d’Espais de Creació i Producció de Catalunya (Xarxaprod).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any