Reivindicar Joan Amades

  • La commemoració del 125è aniversari del naixement d'aquest estudiós de la cultura popular vol divulgar-ne l'obra

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Associació Cultural Joan Amades vol impulsar, durant tot aquest 2015, la celebració des 125 anys del naixement de Joan Amades i Gelats (Barcelona 1890-1959), el folklorista més prolífic que ha tingut el nostre país. Aquesta commemoració vol ajudar a difondre’n l’obra i reivindicar-lo, també, com una de les figures cabdals del panorama cultural català.

Aquesta setmana l’Associació Cultural Joan Amades ha fet públic el logotip de la commemoració i ha convidat tots els col·lectius i àmbits de la cultura popular i tradicional a associar la imatge del 125è aniversari amb la de seva entitat. També vol confegir una agenda conjunta d’activitats (per a més informació, es pot escriure a 125@joanamades.cat)

Joan Amades ha estat una figura destacada en la cultura catalana i va fer una tasca essencial en tots els àmbits de la cultura popular. Per això l’homenatge es presenta com un patrimoni de totes les associacions dedicades a la cultura popular.

L’Associació Cultural Joan Amades

L’Associació Cultural Joan Amades és una organització sense afany de lucre formada per gent de diverses procedències i interessos, vinculada a la cultura popular i tradicional, que de primer van aplegar-se amb la finalitat de publicar els materials que el folklorista Joan Amades va deixar inèdits. Aquesta entitat va néixer l’any 1995 per l’impuls de Consol Mallofré, cunyada de Joan Amades.

Actualment, l’activitat de l’associació és diversa i abraça iniciatives per protegir i difondre l’obra de Joan Amades. També vol incidir activament en les xarxes socials i en activitats de participació popular organitzant o col·laborant en accions d’estudi o divulgació relacionades amb temes etnogràfics, tradicionals o populars.

Ramona Violant rep el premi Joan Amades de Cultura Popular i Tradicional

Ramona Violant i Ribera ha estat guardonada amb el premi Joan Amades de Cultura Popular 2014 per la seva trajectòria i el seu compromís amb la cultura popular i tradicional. Aquesta folklorista, de vuitanta anys, ha dedicat tota la vida a l’estudi i a la divulgació del folklore i l’etnografia catalana, amb una atenció especial a la zona pirinenca del Pallars. El seu esforç a deixar constància de la tradició oral i de la literatura l’han feta mereixedora del premi.

L’any 1976 Violant renuncià al seu càrrec a la Universitat de Barcelona i d’ençà d’aleshores el conjunt de tradicions orals, festes i costums que ha anat arreplegant forma una obra cabdal per a la comprensió de les arrels de la nostra cultura avui i en el futur.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any