Santiago Vidal: ‘Tinc un somni: veuré el naixement de la república catalana exercint com a jutge’

  • El jutge ha presentat aquest migdia la proposta de constitució catalana que ha preparat amb un equip de juristes

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
31.01.2015 - 14:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El magistrat Santiago Vidal ha reaccionat amb contundència a la petició de la Fiscalia espanyola d’expulsar-lo de la carrera judicial per haver participat en la redacció d’un projecte de constitució catalana. ‘No em penedeixo de res, em defensaré fins l’últim moment’, ha assenyalat Vidal en la presentació pública de l’esborrany constitucional a l’Ateneu Barcelonès. ‘Tinc un somni. Veuré el naixement de la república catalana exercint com a jutge’, ha continuat amb to desafiant el magistrat de l’Audiència de Barcelona, que també s’ha mostrat sorprès per la reacció tan ‘autoritària i visceral’ del govern espanyol i del poder judicial. ‘No m’ho esperava, francament’, ha reblat Vidal.

Més informació: Els disset punts més destacats de la proposta de constitució del jutge Vidal

Ací teniu la intervenció íntegra del jutge Vidal en la presentació, en vídeo:

‘Estic absolutament convençut que la filtració de la notícia al diari ‘El Mundo’ per part de la Fiscalia General de l’Estat ha estat intencionada per tapar l’acte d’avui, aquesta presentació plural i oberta a la ciutadania’, ha assegurat el magistrat de l’Audiència de Barcelona, que s’ha mostrat partidari de ‘no fer-los el joc ni entrar al drap’. ‘Jo no sóc important, només sóc un ciutadà de Catalunya que té una professió concreta i és la de jutge’, ha reflexionat en veu alta Vidal, que ha afirmat que quan va decidir embrancar-se en aquest projecte de redacció d’una constitució catalana -juntament amb un equip de deu juristes i jutges- ‘sabia que hi havia determinats riscos’.

‘Des del començament vaig dir que assumiria totes les responsabilitats, però evidentment no em pensava la reacció tan visceral i autoritària per part del govern espanyol i del poder judicial’, ha comentat el magistrat de l’Audiència de Barcelona, que ha finalitzat amb el seu somni de veure una república catalana fent de jutge. Poc despés, i en un auditori ple de gom a gom a l’Ateneu Barcelonès, ha detallat aquesta premonició. ‘Em jubilaré treballant de jutge, ja sigui per l’estat si finalment dicta una resolució favorable i no m’aparta de la carrera judicial o bé, segurament, fent de jutge al futur estat català’, ha puntualitzat Vidal davant l’ovació dels assistents.

En aquest vídeo, podeu veure l’acte sencer d’avui a l’Ateneu Barcelonès:

Esmenes a la proposta de constitució

El portal web ‘Una nova constitució‘ permetrà als ciutadans fer esmenes als 97 articles de la proposta de constitució. Després de transcendir ja aspectes com les llistes obertes o l’absència d’exèrcit, la constitució del grup de Santiago Vidal també aposta per la limitació de mandats –dues legislatures de cinc anys com a màxim– i la prohibició de les majories absolutes al parlament i de les pensions vitalícies. ‘Encara que un partit aconseguís el 90% dels vots, obtindria el 49% d’escons’, ha detallat el mateix Vidal.

L’han acompanyat en la presentació Joan Matamala, president de la Fundació Llibreria Les Voltes; Sebastià Sardíner, advocat i membre de la sectorial de juristes de l’ANC; Oriol Vidal-Aparicio, professor de ciències polítiques, impulsor de constitució.cat. L’acte ha estat moderat per Patrícia Gabancho, vice-presidenta de l’Ateneu Barcelonès.

Expulsió de la carrera judicial?

Havent rebut l’informe de la fiscalia, el jutge promotor de l’acció disciplinària al CGPJ, Jesús Fonseca-Herrero, ha de tancar l’expedient ben aviat i proposar a la comissió disciplinària o bé que sigui sancionat o bé que s’arxivi el cas. Jutges per la Democràcia ja ha expressat el rebuig de qualsevol sanció i demana que l’expedient sigui arxivat.

La fiscalia va en la mateixa línia que l’escrit inicial del promotor, Fonseca-Herrero, que va enviar a la comissió disciplinària una proposta amb tres possibles sancions: suspensió de sou i feina durant tres anys, el trasllat fora de Catalunya o l’expulsió definitiva de la carrera judicial.

El promotor considera que cal sancionar Santiago Vidal per una falta molt greu: ‘ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials i vulneració del deure d’observació del règim d’incompatibilitats’.

Segons el redactat Vidal va cometre una ‘infidelitat a la constitució espanyola’. Li atribueixen faltes tipificades en els articles 417.14 i 417.6 de la llei orgànica del poder judicial.

Aquesta setmana, el CGPJ va rebutjar el recurs presentat per Santiago Vidal demanant que l’expedient disciplinari fos arxivat. L’inspector en cap del consell que instrueix el cas considera que els arguments presentats per Vidal són ‘impertinents i inútils’.

Reunió al febrer i resolució abans del 9 d’abril

Després d’haver rebut l’informe de la fiscalia, la comissió disciplinària del CGPJ es reunirà el mes entrant per decidir quin càstig imposarà al magistrat.

El CGPJ haurà de resoldre sobre la qüestió abans del 9 d’abril, quan expira el termini de sis mesos per a tancar l’expedient disciplinari.

Jutges per la Democràcia demana l’arxiu

Jutges per la Democràcia ha fet una nota de premsa on manifesta ‘total rebuig a qualsevol actuació del CGPJ fiscalitzadora de les activitats dels jutges fora de l’àmbit professional’ i ‘rebutja especialment tota censura de l’òrgan de govern a les manifestacions que, fora d’aquest àmbit, puguin fer els jutges’.

Per aquest motiu reclama al CGPJ ‘l’arxivament immediat de l’expedient obert’ a Santiago Vidal i recorda que les seves actuacions extraprofessionals resten ‘emparades en el legítim exercici de la llibertat ideològica i d’expressió’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any