La Sindicatura de Comptes denuncia opacitat en fundacions vinculades a Ciutadans i el PP

  • La coalició d'ICV-EUiA no presenta uns comptes conjunts i CDC ho fa tard

VilaWeb
VilaWeb
ACN
28.01.2015 - 14:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dues fundacions vinculades a C’s i una altra relacionada amb el PP no van presentar els seus comptes del 2013, segons l’informe que ha fet la Sindicatura de Comptes sobre retiment de comptes dels partits polítics i de les associacions i fundacions vinculades. Es tracta de l’Associació Egara Civitas i l’Associació Cataluña Constitucional – Catalunya Constitucional, en el cas del partit d’Albert Rivera, i la Fundació Col·labora, Fundació Privada per l’Estudi i la Formació, afí als populars. En el cas d’Egara Civitas, es tracta ja del segon any que no ret els seus comptes. D’altra banda, cal partit compleix els requisits legals de transparència informativa en les seves pàgines web.

El 16 de juliol del 2014, la Sindicatura va enviar un escrit a les formacions per confirmar les fundacions i associacions vinculades als partits polítics. C’s va declarar-ne dues, Fundació Tribuna Cívica i Associació Cataluña Constitucional-Catalunya Constitucional. Ara bé, l’ens fiscalitzador va enviar llavors un escrit a la Direcció General d’Entitats Jurídiques, adscrita al Departament de Justícia i que gestiona el Registre d’Associacions i Fundacions, i aquesta li va comunicar que l’Associació Egara Civitas també està vinculada a Ciutadans.

Aquesta associació, que el partit de Rivera inicialment no va reconèixer però que va cobrar subvencions de la Generalitat, ja va provocar polèmica fa poc més d’un any i, de fet, no va presentar tampoc el seus comptes del 2012.

La coalició d’ICV-EUiA no presenta uns comptes conjunts i CDC ho fa tard

Pel que fa als partits, l’informe revela que la coalició d’ICV-EUiA tampoc no va presentar els seus balanços l’any 2013, tot i que sí que ho van fer per separat els dos partits que la integren. Aquesta situació ja s’havia produït en exercicis anteriors. La Sindicatura remarca que les coalicions també han de presentar els seus comptes. No fer-ho està tipificat en l’article 17b del títol VI de la Llei Orgànica sobre Finançament dels Partits Polítics (LOFPP, però és el Tribunal de Comptes qui hauria d’exercir la sanció.

A més, CiU i CDC van presentar els seus comptes fora de termini, igual que les fundacions convergents CatDem i Nous Catalans.

En tot cas, el grau de compliment en el cas dels partits és del 86,7%, enfront del 62,5 del 2012. En el cas de les fundacions, compleixen un 75%.

D’altra banda, de la revisió que ha fet la Sindicatura de les pàgines web dels partits amb representació parlamentària es desprèn que cap d’ells compleix tots els requisits de transparència informativa establerts en l’article 14.8 de la LOFPP.

Un reguitzell d’incompliments

A partir d’aquí, l’informe enumera un reguitzell d’altres incompliments que afecten pràcticament tots els partits, com per exemple que la Fundació Tribuna Cívica (C’s), la Fundació Privada Nous Horitzons (ICV) i la Fundació Privada Institut d’Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn (UDC) no van enviar l’informe d’auditoria dels seus comptes.

A més, la memòria retuda per CDC, C’s, ERC, EUiA i UDC no conté tota la informació establerta per llei, el que pot suposar la imposició de sancions per part del Tribunal de Comptes.

Pel que fa a les pàgines web de les fundacions, la Fundació Nous Catalans (CDC), Egara Civitas (C’s), Nous Horitzons (ICV), la Fundació Col·labora, Fundació Privada per l’Estudi i la Formació (PPC), la Rafael Campalans (PSC), i la Miquel Coll i Alentorn (UDC) no han complert els requisits en la Llei de finançament de partits.

Només ERC i la Fundació Josep Irla, vinculada als republicans, han retut l’informe resultant de l’auditoria del sistema de control intern establert per llei. Ciutadans, PP i ICV han presentat diferent documentació però aquesta no permet avaluar el grau de compliment i adequació del sistema de control intern implantat pel partit o la fundació.

 

Informació relacionada:

ÀUDIO: Graupera posa nerviós Rivera amb la fundació de Ciutadans (15-10-2013)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any