Qui són els Grecs Independents, el partit ultra que formarà govern amb Syriza?

  • L'oposició a les mesures de la 'troica' és l'únic punt en comú entre els dos partits · Tenen divergències de model social enormes

VilaWeb
Redacció
26.01.2015 - 16:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els Grecs Independents, també coneguts per ANEL, han format govern amb Syriza a Grècia. Són un partit polític d’extrema dreta, populista i contrari a les polítiques europees, que al parlament europeu forma part del grup dels Conservadors i Reformistes, capitanejat pel Partit Conservador Britànic. A les eleccions de diumenge ANEL va aconseguir tretze escons. Com que a Syriza li’n van faltar només dos per a la majoria absoluta, la coalició de govern tindrà un marge molt confortable al parlament, onze escons més dels necessaris. 

La decisió de formar govern ha estat ràpida i ha sorprès tothom. Ahir a la nit hom esperava bé que Syriza optés per governar sola, bé que cerqués el suport dels centristes de To Potami. Syriza i els Grecs Independents només es troben units pel rebuig del pla d’austeritat i per la retòrica sobre la sobirania nacional grega. En totes les altres qüestions serà molt complicat que es posin d’acord la Coalició de l’Esquerra Radical (que és això que significa l’acrònim ‘Syriza’) i ANEL.

Els Grecs Independents es van escindir de Nova Democràcia el febrer del 2012, per discrepàncies sobre les mesures de la ‘troica’. Des d’aleshores, sota el lideratge de Panos Kammenos, el partit ha adoptat una línia política molt dretana en qüestions socials i polítiques. Per exemple, demanen constantment mesures contra la immigració o bé la restricció dels drets de gais i lesbianes, mentre que atorguen un gran paper a l’església ortodoxa en la vida pública. 

Kammenos no és pas cap nouvingut a la política grega. Va ser diputat de Nova Democràcia al parlament grec des del 1993 fins al moment de l’escissió, i del 2007 al 2009 fou vice-ministre d’Afers Marítims. En una de les seves propostes més polèmiques, va arribar a defensar un govern de ‘no polítics’ amb poders excepcionals per a controlar el país, una posició que la majoria dels altres partits va identificar amb la voluntat d’establir una dictadura.

Els Grecs Independents també han explotat el fort sentiment antiturc de la població. La polèmica recent per l’extracció de gas natural prop de la costa turca ha donat peu a una campanya dels Grecs Independents que Syriza no va seguir íntegrament, però que va ser l’origen d’un fet curiós. Per primera vegada Syriza es va desmarcar públicament d’un diputat seu i el va criticar perquè havia defensat que seria absurd d’anar a la guerra amb Turquia.

Kammenos també ha fet demostracions d’antisemitisme. Fa uns dies, ja en plena campanya electoral, va moure un escàndol quan digué que els jueus grecs no pagaven imposts, cosa que evidentment és falsa. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any