Syriza es queda a només dos escons de la majoria absoluta

  • L'escrutini confirma la victòria del partit de Tsipras · El primer ministre Samaràs admet la derrota · Els neonazis d'Alba Daurada, tercera força

VilaWeb
Redacció
26.01.2015 - 01:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb pràcticament l’escrutini tancat Syriza és la clara guanyadora de les eleccions gregues però s’ha quedat a només dos escons de la majoria absoluta. La majoria absoluta és de 151 diputats i el partit d’Alexis Tsipras 149, un resultat en qualsevol cas extraordinari. La conservadora Nova Democràcia del primer ministre en funcions, Andonis Samaràs, que ja ha admès la derrota, ha obtingut 76 diputats -cal recordar que la primera força electoral rep 50 diputats de bonificació. L’extrema dreta Alba Daurada es confirma en la tercera posició, gairebé empatada amb el centrista To Potami, que és el principal candidat a formar una coalició de govern amb Syriza. Els socialistes del PASOK s’han esfondrat més de set punts i han acabat sisens, amb només el 5% dels vots, darrere dels comunistes del KKE.

També entrarien al parlament els Grecs Independents; en canvi, l’escissió del PASOK liderada per l’ex-primer ministre Geòrgios Papandreu en quedaria fora.

Nova Democràcia, fins ara el partit del govern, ja ha sortit a reconèixer que Syriza era la primera força del país. I Syriza ha qualificat la victòria d’històrica: ‘És una victòria històrica que dóna esperança als ciutadans grecs que han votat contra l’austeritat’, diuen.

El parlament grec té 300 diputats, de tal manera que la majoria absoluta s’ateny amb 151. El resultat de Syriza ja inclou els 50 diputats extra que s’atorguen al partit més votat, una mesura que es va prendre en un principi com a dic de contenció contra Syriza, per afavorir els grans partits tradicionals.

L’escrutini es pot seguir en aquesta pàgina del Ministeri d’Interior grec.


Transcendència

Grècia ha votat en unes eleccions d’una gran transcendència. Són unes eleccions avançades, que arriben a mitja legislatura i que poden portar al poder Syriza, el partit de l’esquerra radical, contra el qual la Unió Europea es va mobilitzar amb gran intensitat abans de les eleccions passades. La possibilitat d’una victòria de Syriza ha motivat la por dels creditors d’un impagament del deute de Grècia i ha desfermat noves especulacions sobre la sortida de l’euro.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, fins i tot va fer una crida divendres als grecs perquè romanguessin dins de l’eurozona: ‘Al bell mig dels nostres principis hi ha la solidaritat […]. Vull que Grècia, malgrat les dificultats, romangui com a part de la nostra història.’

La moderació de Syriza

La Unió Europea alerta i amenaça els grecs amb les conseqüències d’una victòria d’Alexis Tsipras. Però aquesta vegada els missatges són molt més suaus i la por, gairebé inexistent.

Syriza ha moderat molt el discurs i, de fet, ja no aspira a prendre decisions unilaterals ni sobre l’euro ni sobre l’economia grega. Més aviat cerca enteses amb Europa per a canviar els efectes nocius de la política d’austeritat. I a la Unió Europea molta gent creu que cal provar de reconduir la situació del país a través de Syriza. Hi ha tranquil·litat als mercats, que s’ho miren d’una manera molt plàcida en comparació amb dos anys i mig enrere.

Per això, com explica Vicent Partal en el seu espai del Punt Avui TV, ara els mercats reaccionen amb moderació a la notícia d’un canvi que, malgrat tot, serà radical en la política grega.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any