La fiscalia adverteix que el cas 4-F no es pot reobrir només a partir de ‘Ciutat morta’

  • El Síndic de Greuges actua d'ofici per a recollir els informes de totes les administracions sobre el cas 4-F

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La fiscalia de Barcelona no preveu d’actuar d’ofici arran del cas 4-F basant-se en el documentari ‘Ciutat morta’, perquè considera que no és cap prova jurídica. Fonts del ministeri públic van recordar ahir que els casos no es poden reobrir quan ja hi ha una sentència ferma i que l’única opció possible seria enviar un informe a la fiscalia del Tribunal Suprem espanyol (TS). Amb aquest informe, el tribunal valoraria la conveniència d’interposar un recurs de revisió en cas que s’hi fes arribar qualsevol prova que permetés o bé de desestimar la participació dels acusats en els fets o bé de considerar la implicació d’una tercera persona.

Aquesta fou la resposta de la fiscalia a l’anunci que havia fet ahir al matí l’Ajuntament de Barcelona d’enviar el documentari a la fiscalia perquè valorés si aportava proves noves que permetessin de tornar a obrir el cas del 4-F. Ho va anunciar el primer tinent batlle, Joaquim Forn, que va dir que presentarien ahir a la tarda o avui al matí un escrit a la fiscalia, adjuntant-hi el documentari, amb la petició de reobrir el cas si hi veia noves proves. La decisió va ser consensuada entre tots els grups municipals.

Quines possibles proves noves hi pot haver, segons Forn? ‘El fet més determinant és que en el documental es parla d’un possible testimoni que desdiria la versió oficial, i per tant, no inculparia els que ja han estat encausats. Aquesta és la base i la prova. La major part d’allò que es diu al documental ja va ser exposat als tribunals. L’element de novetat és molt important’, ha explicat.

Forn va afegir: ‘A mi em preocuparia que la reacció de l’ajuntament i la guàrdia urbana fos amagar els fets. Nosaltres mateixos fem el pas de portar el documental a fiscalia. I demanem a tothom que si té noves proves, les aporti. Complim la nostra obligació. La millor defensa de la guàrdia urbana és la màxima transparència.’

Per què no ho havien fet abans? ‘Jo no en tenia coneixement. Tampoc no m’han demanat mai l’opinió ni res’, va respondre.

Abans, a Catalunya Ràdio, també havia parlat de la pensió vitalícia de 1.600 i de 1.800 euros que cobren els dos agents implicats en aquest cas i condemnats per tortures en un altre cas. El reconeixement de la incapacitat permanent concedit als agents, explicà Forn, surt d’ells, que la demanen, i la decisió final correspon a la Seguretat Social basant-se en un informe de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques.

‘És la seguretat social qui paga la pensió, i no l’ajuntament. Qui ho pot revocar és la seguretat social i el comitè mèdic ho avalua. No hi intervé l’ajuntament’, va declarar Forn.

El Síndic de Greuges actua d’ofici

El Síndic de Greuges obrí ahir una actuació d’ofici amb l’objectiu d’arribar a aconseguir la documentació de totes les administracions implicades en el cas del 4-F. Rafael Ribó va demanar temps per poder-los avaluar i va recordar que, tanmateix, no podria entrar en l’àmbit judicial. El Síndic de Greuges va dir que mai no havien rebut cap queixa relacionada amb el cas que denuncia el film. Ribó, també president de l’Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura (ACPT) va remarcar que en uns quants informes ja s’havia dit que algunes instal·lacions de la guàrdia urbana i més policies locals no complien les condicions per a garantir els drets dels detinguts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any