Ruz envia a judici Bartomeu Muñoz, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta

  • Els acusa, amb vuit encausats més, de tràfic d'influència, suborn i emblanquiment de capital en el cas Pretòria

VilaWeb
ACN
18.12.2014 - 14:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge de l’Audiència espanyola Pablo Ruz ha decidit d’enviar a judici onze encausats del cas Pretòria acusats dels delictes de tràfic d’influència, suborn i emblanquiment de capital. Entre els encausats hi ha Luis Garcia, ex-diputat del PSC, Bartomeu Muñoz, ex-batlle de Santa Coloma de Gramenet, i els ex-alts càrrecs de CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta.

El jutge també processa l’empresari Manuel Valera, el regidor d’Urbanisme del PSC de Santa Coloma Manuel Dobarco, l’empresari Josep Singla, l’empresari Manuel Carrillo, Glòria Torres, el ciutadà nord-americà Philip Mahan MC Bolich i Maria Lluïsa Mas Crussell.

La interlocutòria apunta que entre els anys 2000 i 2009 va establir una xarxa per a mediar o influir en adjudicacions públiques. Segons el jutge, el seu àmbit d’actuació eren operacions urbanístiques a diverses localitats de la demarcació de Barcelona.

En concret, Ruz detalla tres operacions urbanístiques concretes a Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona. En totes sembla que hi va participar de manera principal, segons el jutge, l’ex-diputat del PSC Luis Andrés García Sáez.

El jutge apunta que seguien una dinàmica similar al de l’ús d’influències per aconseguir les adjudicacions de terrenys i posteriorment canviaven l’adjudicatari, aconseguien la requalificació dels terrenys i es venien a un preu superior.

En canvi d’això, tots els encausats rebien comissions que posteriorment ocultaven tant pel que fa a la titularitat com a l’origen suposadament delictiu dels guanys patrimonials. Després els desvinculaven de l’origen a través de complexes entramats societaris i financers.

El jutge considera que els guanys il·lícits d’aquestes operacions van arribar a ser de 6.080.405 euros en el cas de Macià Alavedra i 14.984.865 euros en el de Lluís Prenafeta. Tots dos sembla que van ocultar aquests diners a Hisenda malgrat que van presentar declaracions complementàries de l’IRPF després de l’inici de la investigació penal.

Els guanys de Luis Andrés García pugen a 5.886.925 euros i els de l’ex-batlle Bartomeu Muñoz, a 1.728.064 euros.

Segons el jutge, Alavedra i Prenafeta, juntament amb les seves dones, van ocultar els diners en societats de les Illes Caiman i Andorra (en el cas de Macià Alavedra) i Andorra i Suïssa (en el cas de Prenafeta).

La investigació, que ha quedat tancada avui, s’ha estès a sis països (Costa Rica, EUA, Portugal, Alemanya, Suïssa i Andorra) i les últimes dades van arribar al mes d’octubre.

Després d’estudiar els informes de l’Administració Tributària que han arribat al desembre, el jutge considera que es pot considerar tancada la instrucció perquè ha quedat indiciàriament acreditada la comissió sistemàtica de les conductes objecte d’investigació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any